VidékfejlesztésAz idei kifizetések megoszlása

2020. november 3., kedd, Gazdakör

Egy előző lapszámunkban beszámoltunk arról, hogy a Vidéki Beruházásokat Kifizető Ügynökség (AFIR) tavaly október 16. és idén október 15. között 656 millió eurót fizetett ki a sikeres pályázóknak. Ez meghaladja az előző évek eredményeit, 2018-ban az országos vidékfejlesztési ügynökség 646 millió eurót, 2019-ben pedig 524 millió eurót utalt a pályázók bankszámláira. A vidékfejlesztésben az év nem esik egybe a naptári esztendővel: az évet október 16-től számítják következő év október 15-ig. Most a megyei vidékfejlesztési hivatalnál arról érdeklődtünk, hogy hova, milyen területre jutott ez a támogatási, illetve fejlesztési összeg.

A teljes összegből a legnagyobb részt, 216 milliót közintézményeknek, helyi tanácsoknak fizették ki. 87 millió eurót a 4.3-as intézkedésnél a községi, mezőgazdasági és erdészeti utak feljavítására, 111 millió eurót a helyi infrastruktúra fejlesztésére a 7.2-es intézkedés keretében (ivóvízellátás, kanalizálás kiépítése, iskolák és óvodák építése vagy korszerűsítése), 17 millió eurót pedig a vidéki örökség megőrzésének támogatására (7.6-os intézkedés). A pályázó mezőgazdászoknak 198 millió eurót fizettek a gazdaságok közvetlen fejlesztésére, illetve a partnerségi kapcsolatok létrejöttének támogatására. Ide sorolják a 4.1-es, gazdaságok korszerűsítése intézkedést 92 millió eurós kifizetéssel, a 4.1a, gyümölcsösök létesítésének támogatását 34 millió euróval, a 6.1-es, fiatal gazdák támogatását 40 millió euróval, a kisgazdaságok 15 ezer eurós támogatását 31 millió euróval, valamint a partnerségek létrejöttének támogatását (16.4-es intézkedés) 1,3 millió eurós kifizetéssel.

A mezőgazdasági termékek és gyümölcsök feldolgozásának támogatására (4.2 és 4.2a intézkedés) összesen 48 millió eurót fizetett ki az országos ügynökség. A LEADER-program keretében a helyi kezdeményező csoportoknak (GAL) 81 millió eurót fizettek ki. Természetesen az összeg nagy része a saját fejlesztési stratégiájukban rögzített területek, ágazatok fejlesztésére ment, csak kis része a csoportok működési költségeinek fedezésére (pl. alkalmazottak fizetése). A vidéki szolgáltatások és vállalkozások létrejöttének támogatására, illetve ezek bővítésére a 6.2 és 6.4 intézkedés keretében az ügynökség 25 millió eurót fizetett ki.

A támogatási intézkedéseknél (szakmai képzések szervezése, informáló gyűlések, ingyenes pályázatkészítés, termelői csoportok létrejöttének támogatása, biztosítási összegek részleges megtérítése) a kifizetés 19 millió euró. 68 millió eurót technikai asszisztenciára fizettek ki (az ügynökség gépjárműparkjának felújítása, a számítógépes rendszer fejlesztése, a szakszemélyzet képzésének költségei stb.).

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint ki a felelős a közel-keleti konfliktusért?


eredmények
szavazatok száma 2087
szavazógép
2020-11-03: Gazdakör - Bokor Gábor:

Van igény az összefogásra (Megőrölték a búzát a Magyarok Kenyeréhez)

Ünnepélyes keretek között zajlott a háromszéki gazdák által a Magyarok Kenyere programban felajánlott búza őrlése: Egerpatakon a Módi-malomban 2500 kilogramm búzát őröltek meg. A lisztet civil szervezetek osztják szét rászoruló családoknak. Az őrlésen jelen volt Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, Könczei Csaba, a megyei mezőgazdasági igazgatóság vezetője, az RMDSZ képviselőjelöltje, Becze István, a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének (SZGE) elnöke, Módi Sándor, a malom tulajdonosa, Réty és a környező községek elöljárói, gazdák, a háromszéki falugazdászok. Az eseményt az SZGE kezdeményezte a megyebeli falugazdászok szervezésében, szerepet vállalt az AgroSIC Közösségek Közötti Fejlesztési Egyesület és Kovászna Megye Tanácsa is.
2020-11-03: Gazdakör - :

Igazságtalan a referenciaév figyelembevétele

Adrian Oros mezőgazdasági miniszter szerint az állattenyésztési támogatásokat a tényleges tenyésztőknek kell kifizetni, és nem azoknak, akik egy 2013-as adatbázisban szerepelnek. A miniszter a szarvasmarhák birtoklásának referenciaévére utalt, ezt az előírást nemrég módosította az Európai Parlament.