Igazságtalan a referenciaév figyelembevétele

2020. november 3., kedd, Gazdakör

Adrian Oros mezőgazdasági miniszter szerint az állattenyésztési támogatásokat a tényleges tenyésztőknek kell kifizetni, és nem azoknak, akik egy 2013-as adatbázisban szerepelnek. A miniszter a szarvasmarhák birtoklásának referenciaévére utalt, ezt az előírást nemrég módosította az Európai Parlament.

Az átmeneti nemzeti támogatás érvényességének határideje 2020 volt, de az állami költségvetésből fizetett szubvenció érvényességét sikerült 2027-ig kitolni – jelentette be a miniszter múlt héten. A korábbi referenciaév 2013. január 31-e volt, ezt 2018. június 1-re módosították az Európai Parlament október 23-i döntése révén.

A referenciaév nagy igazságtalanságot hozott a szarvasmarha-tenyésztők számára, olyan gazdák kaphattak támogatást, akik rég túladtak a 2013. január 31-én jegyzett állományaikon, miközben a valós munkát folytató tenyésztők elestek ettől a támogatástól. Az új, 2018. június elsejei referenciadátum sem elégíti ki az állattenyésztőket, akik azt szeretnék, hogy a napi adatok szerint folyósítsák az átmeneti nemzeti támogatást.

2019-ben a szarvasmarhák után folyósított átmeneti nemzeti támogatás a tejelő marhák esetében 17,72 euró volt a hivatalosan leadott tej tonnájánként, a húsmarhák esetében pedig 69,11 euró állatonként.

A 2020-ban folyósítandó összeg még nem ismert, ezt a rendelkezésre álló keretösszeg állományra való leosztása után szabják meg. (bokor)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint milyen lesz a járvány negyedik hulláma?eredmények
szavazatok száma 1011
szavazógép
2020-11-03: Gazdakör - Incze Péter:

Az idei kifizetések megoszlása (Vidékfejlesztés)

Egy előző lapszámunkban beszámoltunk arról, hogy a Vidéki Beruházásokat Kifizető Ügynökség (AFIR) tavaly október 16. és idén október 15. között 656 millió eurót fizetett ki a sikeres pályázóknak. Ez meghaladja az előző évek eredményeit, 2018-ban az országos vidékfejlesztési ügynökség 646 millió eurót, 2019-ben pedig 524 millió eurót utalt a pályázók bankszámláira. A vidékfejlesztésben az év nem esik egybe a naptári esztendővel: az évet október 16-től számítják következő év október 15-ig. Most a megyei vidékfejlesztési hivatalnál arról érdeklődtünk, hogy hova, milyen területre jutott ez a támogatási, illetve fejlesztési összeg.
2020-11-03: Közélet - Fekete Réka:

Életmentő sportolók (Minden csepp vér számít)

Alig néhány hete a helyi kutyamenhelyen jótékonykodtak, már tervezik a decemberi adománygyűjtést, de a kettő között sem telnek segítségnyújtás nélkül a megyeszékhelyi Sepsi-SIC Sportklub tagjainak napjai. A napokban véradással járultak hozzá az életmentéshez szükséges vértartalékok bővítéséhez.