Orban apó mesefája

2020. november 3., kedd, Máról holnapra
Nagy D. István

Agysorvasztó az a szint, amelyet lassanként szinte minden nyilatkozatában képes megütni az aktuális kormány aktuális feje, Ludovic Orban miniszterelnök. Legyen szó koronavírus-járványról, parlamenti választásokról vagy éppen a jövő évi állami költségvetésről, Orban mester mára már művészi szintre emelte a demagóg mellébeszélést, handabandázást.

A járvány és annak kezelése kapcsán, mondjuk, még akár érthető is a verbális csetlés-botlás, elvégre a helyzet siralmas, és amint azt a szakértők jósolgatják, még rosszabb lesz, a kormány és vezére pedig eddig sem jeleskedett a koronavírus elleni harcban. Ráadásul mostanság tovább bonyolítja a helyzetet, hogy bő egy hónap múlva még választások is következnek, kampányban pedig nem egészséges túl népszerűtlen döntéseket hozni. Maradnak tehát a nagy kérdőjelekkel körülbástyázott mondatok, amiből polgár, vállalkozó, ki-ki próbálhat érteni, amit tud.

De ha a járvány kapcsán bizonytalan is a mi Orbanunk, más téren viszont briliáns teljesítményt nyújt (ismét csak szóban). Itt van máris a december hatodikai választások témaköre, melyről a hétvégén ismét csak igen határozottan kijelentette: fel sem tevődik, hogy ne tartsák meg. A miniszterelnök úr persze meg is indokolta becsületesen: más országokban sem halasztották a voksot, és ha a biztonsági előírásokat mindenki ügyesen betartja – remélhetőleg nem csak a választások napján, hanem a kampány alatt is –, nem lesz semmi gond. Világos, nem? És ha ez a „kőkemény” érvelés nem lenne elég, gyorsan megtoldotta egy kis érzelmi töltettel is: a választások márpedig kellenek, mert ha nem, a szociáldemokraták és más hasonlók (például a nép ügyvédje) folytathatják az ország érdekei elleni játékaikat. Mire is kell tehát a választás: helyzetbe kerülni, legyűrni az ellenfelet és mindenkit, aki nekünk nem tetsző módon lép fel.

És ha már a választások kapcsán vérbeli politikusként viselkedik, miért ne tenné azt a költségvetést illetően is? Mert igen szépen hangzik, hogy Romániában egyáltalán nem megszokott módon év végéig elkészül a gazdasági realitásokhoz igazodó állami költségvetés, forrásokkal mindenre, ami számít (bérek, nyugdíjak, beruházások a fejlődési kulcsterületeken), és mindez adóemelés nélkül (még akkor is, ha az ősellenség szociáldemokraták ennek az ellenkezőjét állítják). Halkan azért megkérdeznénk, honnan ez a nagy derűlátás? A gazdasági helyzet ugyanis jelenleg eléggé sötéten fest, és nehezen hihető, hogy januártól hirtelen megváltozik, a felsorolt beruházásokat pedig majd minden büdzsében megtaláljuk, de valahogy mindig közbejön valami. És nem mellékesen: adóemelés nélkül mégis hogyan fedezik majd a törvény által előírt tetemes nyugdíj- és más járandóságemeléseket?

A válasz minden fentire egyszerű: kampány van, ígérni kell, jókat és szépeket, és ha netán még a választást is sikerül megnyerni, majd megcsinálnak belőle, amit és ahogy lehet. Vagy marad az egész egy színes mese, amire túl sokan túl sokáig úgysem emlékeznek.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4348
szavazógép
2020-11-03: Közélet - Hecser László:

Alpolgármestert választottak Baróton

Barót képviselő-testülete tegnap Szakács László személyében alpolgármestert választott. Az RMDSZ-es jelöltnek nem volt ellenfele, a tizenöt fős testület 14 igen vokssal szavazott bizalmat a tisztséget az elmúlt nyolc évben is ellátó helyi politikusnak. A szakbizottságok összetételének meghatározása már nem ment egyszerűen: a függetlenként mandátumot nyert Bán István sértődötten vette tudomásul, számára nincs hely a pénzügyi bizottságban.
2020-11-03: Közélet - Nagy D. István:

A titkosszolgálat a bizalom csúcsán (Etnikumközi Monitor 2020)

A magyarellenességet vizsgáló részhez hasonlóan elgondolkodtató eredményeket hozott a Bálványos Intézet, valamint a Székelyföldi Közpolitikai Intézet közös Etnikumközi Monitor 2020 felmérésének azon összetevője, amely a koronavírus-járvány romániai politikai kultúrára kifejtett hatásait vizsgálta. A kutatást nemrég ismertették Sepsiszentgyörgyön. Az elhangzottak alapján a járvány hatására, 2019-hez képest bővült azon polgárok köre, akik támogatják a nem demokratikus döntéshozatal különböző formáit, illetve csökkent az egyes intézményekkel szembeni bizalom, a titkosszolgálatokkal és az ügyészséggel szembeni viszont erősödött.