EnergiaiparMennyi villanyáramot termelünk?

2020. november 4., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

A villanyáramot előállító romániai erőművek beépített összkapacitása 20 579 megawattot (MW) tett ki október utolsó napján – közölte az Országos Energiaszabályozó Hatóság (ANRE). Az Agerpres által idézett jelentés azért keltette fel az érdeklődést, mert a hatóságnál átfogó vizsgálat zajlik annak megállapítására, hogy a létező erőművek mennyi energiát képesek ténylegesen is előállítani.

  • Vidraru – a villamos energia harmadát termelik a vízi erőművek. Forrás: Constructiv
    Vidraru – a villamos energia harmadát termelik a vízi erőművek. Forrás: Constructiv

Az energiaszabályozó hatóság összesítése szerint a romániai erőműrendszerben a vízerőművek részesedése a legnagyobb. Ezek beépített összteljesítménye 6643 megawatt, és közel harmadrészét (32,3 százalékát) teszi ki a hazai villanyáram-termelési kapacitásnak. A szénerőművek 4787 MW (23,3 százalék), a gáztüzelésű erőművek 3212 MW (15,6 százalék), a szélerőművek 3003 MW (14,6 százalék) az atomerőmű 1413 MW (6,9 százalék), a naperőművek 1383 (6,7 százalék), a biomassza-erőművek pedig 106 MW (0,5 százalék) előállítására képesek. Az összeírás az egyéb kategóriába sorolta a biogáz égetéséből elérhető 20,4 MW teljesítményt, a szemét égetéséből nyerhető 6 MW teljesítményt és a visszamaradó hőből nyerhető 4,1 MW teljesítményt.

A hírügynökség felidézte: az enegiahatóságnál folyamatban van a ténylegesen működő áramtermelő kapacitások felmérése is, ugyanis Dumitru Chiriță, a hatóság vezetője tavalyi nyilatkozata szerint nagy szakadék tátong az erőművek beépített teljesítménye és az ország tényleges áramtermelő képessége között. Chiriță úgy vélte: a tényleges áramtermelési képesség 16 ezer MW körül van. Az efölötti kapacitások nem léteznek vagy nagyon hosszú ideje nem elérhetőek. (MTI–Fer-)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 2820
szavazógép
2020-11-04: Pénz, piac, vállalkozás - Ferencz Csaba:

Gáz a tenger mélyén (Neptun Deep)

Egyre bonyolultabb a Fekete-tenger kontinentális talapzatában felfedezett gázmező kiaknázásának előkészítése. A kitermelési jogokat 50–50 százalékban birtokló osztrák OMV és az amerikai ExxonMobil többször elhalasztotta a beruházás megkezdését, aztán utóbbi az üzletrészét áruba bocsátotta. Az év elején erre jelentkező lengyel PGNiG kőolajipari vállalat a napokban jelentette be, hogy kiszáll az üzletből.
2020-11-04: Pénz, piac, vállalkozás - :

Nőtt a devizatartalék

Románia devizatartaléka októberben 1,2 milliárd euróval, 33,795 milliárd euróra nőtt – közölte a Román Nemzeti Bank.