Szili Katalin: most a választókon a sor

2020. november 4., szerda, Belföld

Szili Katalin miniszterelnöki megbízott szerint „hosszú távon sikerre ítélheti a romániai magyarság ügyét” az RMDSZ és az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) megállapodása az erdélyi magyar közösség országos ügyeinek összehangolt képviseletéről és a parlamenti választásokon való együttműködésről.

A megállapodás Szili Katalin szerint nagy lépés az erdélyi magyarságnak a decemberi választások előtt, „csak gratulálni lehet” hozzá. A miniszterelnöki megbízott külön üdvözli, hogy a megállapodás aláírói a 2018. január 8-án kötött, akkor még hárompárti, közös nyilatkozatot „tovább erősítették és konkretizálták”, amikor megfogalmazták a többi közt, hogy közösen lépnek fel a romániai magyar oktatás, a székelyföldi autonómiastatútum, a nemzeti jelképek és a szabad anyanyelvhasználat támogatása érdekében. Kiemelte, hogy a felek az európai polgári kezdeményezéseket is egységesen támogatják, és úgy vélekedett: december 6-án, „tizennégy évvel a kettős állampolgárságról szóló 2004. december 5-i, a nemzetet a végletekig megosztó népszavazás után teljes egységben a nemzet az erdélyi magyarság mögött”. „A begyógyíthatatlan sebet, a rossz emléket az elmúlt tíz esztendő minden nemzetpolitikai lépésével itthon ezerszer haladta meg. Erre most a koronát egy meghatározó romániai magyar parlamenti képviselet biztosíthatja” – írta a politikus, aki szerint most a romániai magyar választókon a sor. Ezt a rég óhajtott újabb lépést a romániai magyarság a szavazási aktivitásával, a támogatások és a mandátumok maximalizálásával jutalmazhatja, s reméljük, jutalmazza is – írta Szili Katalin.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4568
szavazógép
2020-11-04: Belföld - :

Oltás tavasszal

Várhatóan a jövő év első negyedében kapja meg Románia az első adagot a koronavírus elleni vakcinából – jelentette ki Klaus Iohannis államfő tegnap.
2020-11-04: Közélet - Hecser László:

Ismét csodára készülnek Baróton

A koronavírus-járvány nehezíti dolgukat, de az erdővidéki sérült gyermekek és fiatalok fejlesztését és foglalkoztatását vállaló Laura Ház Egyesület kitart, és idén is megszervezi a Fogadjunk, hogy kibírod jótékonysági futóversenyt. A hétvégén, november 7–8-án sorra kerülő esemény különlegessége, hogy nem a megszokott helyen, a Baróti Szabó Dávid Középiskola sportpályáján, illetve a város utcáin kerül rá sor, hanem kizárólag a virtuális térben.