DálnokMegújul a református műemlék templom

2020. november 4., szerda, Közélet

Több mint 3,2 millió lejes támogatást ítélt meg a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség európai uniós alapokból a dálnoki református műemlék templom felújítására, az önrész 55 252 lej. A Bethlen Gábor Alap közel 28 millió forintos támogatást nyújtott. Az értékes műemlék épület külső-belső tatarozására kiírt közbeszerzést a sepsiszentgyörgyi Baumeister Kft. nyerte meg. A megyei tanács az építési engedélyt 2019. május 31-én bocsátotta ki, az átadási határidő 2021. december 31.

A már elvégzett és a jövőbeli munkálatokról Marosi Károly református lelkipásztor számolt be lapunknak. Elmondta: egy esztendővel ezelőtt, múlt év október 25-én kezdődött el a tatarozás, a cég szakemberei a tetőszerkezettel kezdték a nagyszabású felújítást. Mostanáig a munkálat mintegy hatvan százaléka készült el. A födémszerkezet teljesen megújult, a mennyezeti részt, valamint a templom külső falait levakolták és újrameszelték. Újravakolták a főhajó és a torony közötti részt,illetve az orgonakarzatot. A régi cserepet újra cserélték.

Teljes restaurálásról van szó – hangsúlyozta a lelkipásztor –, amely a villámhárítótól az alap alatt másfél méterig terjed, belefoglalták a külső és belső munkálatokat, a templom körüli tereprendezést és a csatornarendszer felújítását is. A tatarozás során kicserélik a villanyhálózatot, és a templom korszerű fűtést kap. A szakemberek teljes régészeti feltárást is végeznek, és ahol rovásírásos, illetve gót betűs latin feliratok vannak, falfeltárásra, restaurálásra és konzerválásra kerül sor, emellett felújítják a templomban található kő ajtó- és ablakkereteket, kicserélik a padlót és újrafestik a padokat, valamint restaurálják az 1765-ben készült úrasztalát.

Hátravan még a belső falsimítás, meszelés, az új téglapadló letétele, a padok visszahelyezése után padfűtést is terveznek, megjavíttatják az orgonát és a szószékkoronát is, korszerűsítik a hangosítást. Az orgonajavításra szükséges 30 ezer lejt a helyi önkormányzat biztosítja.  

A lelkipásztor érdekességképp említette meg, hogy a templomot nem történelmi műemlékként, nem istentiszteleti helyként, hanem turisztikai látványosságként újítják fel, mert az Európai Unió erre hajlandó pénzt biztosítani.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2301
szavazógép
2020-11-04: Közélet - Hecser László:

Ismét csodára készülnek Baróton

A koronavírus-járvány nehezíti dolgukat, de az erdővidéki sérült gyermekek és fiatalok fejlesztését és foglalkoztatását vállaló Laura Ház Egyesület kitart, és idén is megszervezi a Fogadjunk, hogy kibírod jótékonysági futóversenyt. A hétvégén, november 7–8-án sorra kerülő esemény különlegessége, hogy nem a megszokott helyen, a Baróti Szabó Dávid Középiskola sportpályáján, illetve a város utcáin kerül rá sor, hanem kizárólag a virtuális térben.
2020-11-04: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Önállósodó hajléktalanok

Önállósodó, egykori látogatói számára szervezett gyűjtést a napokban a sepsiszentgyörgyi éjjeli menedékhelyet működtető Máltai Szeretetszolgálat. Három hajléktalanjuk életében új fejezet kezdődött, új otthonba költözhettek nemrég, a mindennapokban szükséges, ám hiányzó használati tárgyakat felajánlásokból próbálják számukra biztosítani.