Feloldott és elrendelt korlátozások

2020. november 4., szerda, Közélet

Csökkent a koronavírusos megbetegedések száma az előző két hétben Kommandón, Dálnokon és Kézdialmáson, így feloldják a korábban elrendelt szigorításokat mindhárom településen – döntötte el a vészhelyzeti bizottság. A prefektúra szerdai beszámolója szerint azonban egyre több helyen lépte át a három ezreléket a fertőzöttségi arány -- immár Kovászna is ezek közé tartozik --, néhol csütörtöktől életbe lépnek a már ismert korlátozások.

  • Illyefalván is a vörös forgatókönyv lép életbe Fotó: Albert Levente
    Illyefalván is a vörös forgatókönyv lép életbe Fotó: Albert Levente

Mint arról beszámoltunk, a megyei vészhelyzeti bizottság október 20-án, illetve 22-én döntött arról, hogy Kommandó, Dálnok és Kézdialmás is vörös besorolás alá kerül, miután a fertőzöttségi arány meghaladta a 3 ezreléket. Így ott távoktatásra tértek át a tanintézmények, kötelezővé vált a maszkviselés nyílt és zárt közterületen egyaránt, s egyebek mellett korlátozták a vendéglátó egységek működését és a köztéri csoportosulásokat is.

Sepsiszentgyörgyön azonban továbbra is magas a fertőzöttségi arány -- erre figyelmeztetett szerdán a megyei sürgősségi felügyelőség is, amely a Ro-Alert rendszeren keresztül továbbított erre vonatkozó üzenetet a lakosság felé. A kormánybiztosi hivatal szerdai, a közegészségügyi igazgatóság adataira alapozó közleménye szerint Háromszék 23 településén haladta meg a hármat a fertőzöttségi mutató: a megyeszékhely mellett Kovásznán, illetve Árkoson, Baróton, Bélafalván, Bikfalván, Bitán, Bodoson, Barátoson, Kálnokon, Kökösben, Kilyénben, Dobollón, Illyefalván, Nyújtódon, Márkosréten, Kézdimárkosfalván, Sepsibesenyőn, Székelypetőfalván, Kézdiszentkereszten, Sepsiszentkirályban, Dobollópatakon és Zabolán. 

A vészhelyzeti bizottság szerdai döntése nyomán az emelkedő esetszámok miatt csütörtöktől vörös besorolás alá tartozik Bita, Bodos, Illyefalva, Kézdimárkosfalva és Sepsibesenyő. A kötelező maszkviselet mellett ez egyebek mellett azt jelenti, hogy a következő két hétben virtuális térben zajlik az oktatás, betiltják a magánrendezvényeket, a vendéglők működését korlátozzák, a cégek, intézmények számára kötelezővé teszik a járványügyi szűrést, s javasolják, ahol tehetik, szervezzék át a tevékenységet, hogy elkerüljék a tömegek kialakulását.

Mivel továbbra is magas a fertőzöttségi arány, Kilyén és Márkosrét esetében a bizottság újabb 14 napra meghosszabbította a vörös besorolást.   

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 1985
szavazógép
2020-11-04: Belföld - :

Ezernél több súlyos beteg

1001 koronavírusos beteg fekszik az intenzív osztályon azon a napon, amikor 8651 új fertőzést és 146 elhalálozást jelentettek az országban, utóbbiak közül 8-nak nem volt ismert társbetegsége. A fertőzöttek száma ezzel 267 088-ra emelkedett, az áldozatoké pedig 7419-re. Háromszéken 38 új fertőzést igazoltak az elmúlt 24 órában, amivel 2392-re nőtt a járvány kezdetétől jegyzett esetek száma, a kéthetes fertőzöttségi mutatója pedig 2,73-ra.
2020-11-05: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Elhalálozás
„Ama nemes harcot megharcoltam, futásomat elvégeztem, a hitet megtartottam.”
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy a kézdivásárhelyi PÁLL MARGIT (szül. KOCSIS) életének 81., özvegységének 7. évében visszaadta lelkét Teremtőjének.
Felejthetetlen, drága halottunkat 2020. november 6-án 16 órakor a kézdivásárhelyi régi református temető ravatalozóházából a családi kriptába helyezzük örök nyugalomra.
A gyászoló család
1231

Fájó szívvel tudatjuk, hogy a szerető férj, édesapa, nagytata, rokon, a jobbágyfalvi születésű id. CSALOKA LÁZÁR hosszas betegség után elhunyt.
Temetése 2020. november 5-én 14 órakor lesz a vártemplomi református temetőben.
A gyászoló család
4319345