Óvatosan a képernyőkkel! 2.

2020. november 5., csütörtök, Család

Az internetet, a közösségi médiumokat lehet helyesen és észszerűen is használni, csak fel kell tudni állítani néhány szabályt. Szülőként ez a mi felelősségünk – más nem fogja megtenni helyettünk.

Fontos megértetni gyermekeinkkel, hogy rengeteg olyan szabadidős, készségfejlesztő tevékenység létezik, amelyből sokkal többet lehet profitálni, mint a közösségi médián történő böngészésből. Minden alkalommal, amikor a telefonra érkezik egy értesítés, egy lájk vagy egy visszajelzés, az ember szervezete egy kis dopaminlöketet kap. Ez azonban összemérhetetlen azzal a dopaminadaggal és boldogságérzéssel, amit az off­line, fizikai tevékenység után kapott visszajelzések, elismerések által szerezhet az ember. Eszerint sokkal nagyobb hatással vannak ránk a személyes kommunikációban kapott reakciók, mint amelyeket az interneten keresztül szerezhetünk.

Azért, hogy ne szokjunk rá a kis zümmögések, vibrálások nyomán járó kíváncsiságérzetre („Vajon ki keresett, ki írt, ki üzent?”) és a kíváncsiság kielégítésével járó boldogság érzésére, érdemes kikapcsolni a készülékeken az értesítéseket. Ezek csupán a közösségi oldalak agresszív csábítási eszközei, azt üzenve, hogy mihamarabb meg kell nézned a profilodat, mert rengeteg mindenről lemaradtál, amíg távol voltál. Ez természetesen nem feltétlenül igaz, de ez egyszerű üzlet: a közösségi média abból keresi a pénzét, hogy minél többen minél hosszabb ideig legyenek jelen ezeken az oldalakon. 

A közösségi oldalak lényegében a képek és videók megosztásáról szólnak. Ez esetben, ha a fiatalok az általuk követett sztárok és influenszerek kinézetét, életvitelét, világnézeteit tartják természetesnek és normálisnak, akkor nagyon nehezen tudnak megelégedni önmagukkal. 

Ez különösen fiatal lányoknál probléma, akik nagyon érzékenyek a külsejükre, és emiatt könnyebben sérül az önbecsülésük. Sajnos, arra már kevésbé figyelnek, hogy egy-egy ilyen sztár nyilvánossá tett fotói mögött mekkora retusáló munka áll: profi képszerkesztők, fodrász- és sminkes csapatok. Ilyen körülmények között az átlagemberek soha nem tudnak olyan vékonyak, szépek, népszerűek vagy éppen gazdagok lenni, mint az általuk követett sztárok. Ez pedig frusztráltsághoz vagy akár depresszióhoz is vezethet a fiataloknál.

Szülőként felelősségünk, hogy bár elképzelésünk, valamirevaló tervünk legyen annak kapcsán, hogy milyen szabályokat betartva használhatják gyermekeink a közösségi oldalakat. Így megtapasztalhatják az előnyeit is annak, ha felelősségteljesen, tiszteletteljesen és biztonságosan veszik igénybe ezeket a platformokat. 

Egy-egy családi beszélgetés alkalmával fontos tisztázni, hogy mikor használhatják az internetet és mennyi ideig, hogy szabad-e használniuk a közösségi médiát a házi feladatok írása közben, és hol szabad használniuk.

Jó, ha megértik és megtanulják: nem szabad oda nem illő szöveget, képeket, videókat közzétenni magukról vagy másokról, hogy nem mindegy, milyen információkat osztanak meg a világhálón, nyilvánosan vagy pri­vát üzenetben. 

Gyermekeink privát szférája lesz védettebb, ha nem osztanak meg személyes információkat (telefonszámot, lakcímet, születési dátumot, jelszót, bejelentkezési adatokat) idegenekkel vagy olyan netes barátokkal, akiket nem ismernek személyesen. Jó, ha megtanulják: ne használjanak olyan esetekben helymeghatározást, ha például otthon vannak, így nem derül ki a lakcímük, vagy csak egy-két órával azután töltik fel a fotót arról, hol jártak, ha már elmentek onnan.

Forró helyzetekben hasznos lehet, ha a gyerek már tudja, hogyan lehet letiltani embereket, akiket nem ismer, nem kattint felugró ablakokra, ránézésre sem megbízható megosztásokra, mert ezek könnyen vezethetnek pornográf tartalmú oldalakra, vagy zsarolóvírusokat tölthetnek le a számítógépre, telefonra. 

Kertész Tibor,

a Gyulafehérvári Főegyházmegye családpasztorációs központjának munkatársa

(folytatjuk)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Hol tervez nyaralni idén?

eredmények
szavazatok száma 311
szavazógép
2020-11-05: Kultúra - :

„A gimi, gimi ilyen volt…” (Diáknyelvi gyűjtést kezdeményeztek)

Az utóbbi években egyre több szó esik a fiatalok, a diákok beszédkultúrájáról, szegényes, sokszor durva szókincséről. Sokan felháborodnak beszédstílusuk fésületlenségén, nyegleségén, mások azonban értékelik a szókincsük színességét, a szóalkotás ötletességét, játékosságát, képszerűségét.
2020-11-05: Család - :

Az ország legrangosabb egyeteme

A romániai felsőoktatási intézmények közül a kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) kapta a legmagasabb értékeléseket a brit Times Higher Education (THE) rangsorában.