Az ország legrangosabb egyeteme

2020. november 5., csütörtök, Család

A romániai felsőoktatási intézmények közül a kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) kapta a legmagasabb értékeléseket a brit Times Higher Education (THE) rangsorában.

  • Fotó: polgarportal.hu
    Fotó: polgarportal.hu

Ez az egyetemek egyik legátfogóbb és legrangosabb nemzetközi értékelése, amely figyelembe veszi az oktatási és a kutatási kritériumokat, valamint a társadalmi-gazdasági környezettel való kapcsolatot is – olvasható a BBTE tájékoztatásában. 

A 2020. október 28-án közzétett rangsorban a BBTE 11 akadémiai terület közül kilencen jelenik meg, nyolc területen országos szinten első helyezett, ötön pedig egyedüliként első helyezett a romániai egyetemek közül – adta hírül az egyetem a Facebook-oldalán.

A Times Higher Education rangsorban a BBTE helyezései: 
* a romániai egyetemek közül egyetlenként szerepel és az első helyet foglalja el, nemzetközi szinten a legjobb 401–500 között található a pszichológia, oktatás, művészetek és humán tudományok területén
* mérnöki és műszaki tudományok: a romániai egyetemek közül a legmagasabb helyezést érte el, nemzetközi szinten a 401–500. között található
* fizikai tudományok: a romániai egyetemek közül az első helyet foglalja el, nemzetközi szinten a 801–1000. között van
* élettudományok: első helyezés a romániai egyetemek között, a Bukaresti Egyetemmel együtt, nemzetközi szinten a 601–800. között 
* informatika: első helyezés a romániai egyetemek között, a kolozsvári Műszaki Egyetemmel együtt, nemzetközi szinten a 601–800 közötti tartományban
* gazdálkodástudományok és vállalkozás: első helyezés a romániai egyetemek között, a Bukaresti Egyetemmel, a jászvásári Alexandru Ioan Cuza Egyetemmel és a Gazdálkodástudományi Akadémiával együtt, a 601+ pozíciót foglalva el nemzetközi szinten
* társadalomtudományok: második helyezés a romániai egyetemek között, több egyetemmel együtt, a 601+ pozíciót foglalva el nemzetközi szinten.

„A BBTE tehát továbbra is az ország legkomplexebb egyeteme, a legjobb láthatósággal és a legnagyobb hatékonysággal a tudományterületek szerinti THE-rangsorban. Bár nem vagyunk orvosi intézmény, remélem, hogy a BBTE a jövőben a klinikai/preklinikai/egészségügyi területen is jelen lesz az idén létrehozott új Egészségügyi Akadémiai Iskola (School of Health) révén. Abban is reménykedem, hogy a kolozsvári jogi képzés lesz az első romániai jogtudományi program, amely a jövőben bekerül ebbe a referenciaértékű rangsorba” – nyilatkozta Daniel David egyetemi tanár, a BBTE rektora. 

A legfrissebb tudományterületek szerinti THE-rangsorban egyetlen romániai egyetem sem szerepel a Jogtudományok területén, míg a klinikai/preklinikai/egészségügyi területen három romániai orvosi egyetem foglal el 601+ pozíciót nemzetközi szinten. (Agerpres)

Hozzászólások
Szavazás
Ön kire szavaz a vasárnapi parlamenti választásokon?


eredmények
szavazatok száma 458
szavazógép
2020-11-05: Család - :

Óvatosan a képernyőkkel! 2.

Az internetet, a közösségi médiumokat lehet helyesen és észszerűen is használni, csak fel kell tudni állítani néhány szabályt. Szülőként ez a mi felelősségünk – más nem fogja megtenni helyettünk.
2020-11-05: Család - :

Lépéshátrányban a nők

Még legalább 60 évbe telik, amíg az Európai Unió eléri a nők és férfiak közötti teljes egyenlőséget, és a koronavírus-járvány fékezheti az amúgy is lassú előrehaladást – írja a Reuters a Nemek Közötti Esélyegyenlőség Európai Intézetének (EIGE) legutóbbi jelentésére hivatkozva.