Amit eddig tudunk a szigorításokról

2020. november 6., péntek, Belföld

Újabb, országszinten kötelező érvényű szigorításokat jelentett be Klaus Iohannis államfő a csütörtök esti kormányülésen. Néhány intézkedést fel is sorolt, és azzal indokolta őket, hogy a meglévő szabályozás már nem elég a koronavírus-járvány kordában tartására. Az államfő után Ludovic Orban kormányfő közölte, hogy kormányhatározatot fogadnak el az új korlátozásokról, ez azonban csütörtökön nem történt meg: péntek reggel a Stratégiai kommunikációs Csoport azt közölte, hogy az országos vészhelyzeti bizottság (CNSU) kidolgozta javaslatait, amelyek november 9-étől, hétfőtől lépnek életbe – az új határozatot a kormánynak is el kell fogadnia. Hogy erre mikor kerül sor, nem tudni, és azt sem, hogy a bizottság minden javaslata bekerül-e a kormányhatározatba.

A vészhelyzeti bizottság a következőket javasolja:

– Országos szinten kötelezővé válik a kül- és beltéri maszkviselés minden 5. évét betöltött személy esetében.

– Az állami intézmények és a magáncégek alkalmazottainak is át kell térniük a távmunkára, amennyiben a tevékenység jellege ezt megengedi; ahol ez nem lehetséges, az alkalmazottakat legalább két csoportra kell osztani, és úgy kell megszervezni a programot, hogy legkevesebb két óra eltéréssel kezdjék el és fejezzék be a munkát.

– Országos szinten minden oktatási intézménynek – bölcsődének, óvodának és iskolának – át kell térnie az online oktatásra.

– 23 és 5 óra között az ország minden településén kijárási korlátozások lépnek életbe. A lakást éjszaka csak munkavégzés, gyógyszerbeszerzés, halaszthatatlan orvosi vizsgálat, ingázás, gyerek- és idősgondozás céljából lehet elhagyni, vagy a családban történt haláleset miatt. És van még egy kivétel:  ha hosszabb – repülőgéppel, vonattal, távolsági busszal való – utazás nyúlik át erre az időintervallumra, és ezt az utazási jeggyel igazolni lehet. A lakáselhagyás célját a személyi adatokkal együtt egyéni felelősségvállalási nyilatkozatban kell rögzíteni, amit fel kell mutatni éjszakai igazoltatáskor a hatóságoknak.

– Tilos bármilyen jellegű társas összejövetel kültéri vagy beltéri megtartása.

– Bezárnak a zárt térben működő élelmiszerpiacok, nem tarthatók vásárok; csak a kültéri élelmiszerpiacok működhetnek tovább a megfelelő egészségügyi szabályok betartásával.

– Az üzletek 5 és 21 óra között tarthatnak nyitva, akárcsak a különböző szolgáltatásokat nyújtó gazdasági egységek; a házhoz szállítás ezen az időintervallumon kívül is lehetséges.

– A benzinkutakra, gyógyszertárakra és a házhoz szállítást biztosító egységekre nem vonatkozik ez a korlátozás.

A határozat értelmében a korlátozások 30 napig érvényesek és a járványhelyzet alakulásától függően meghosszabbíthatók.

A fenti intézkedéseket Raed Arafat belügyi államtitkár is felsorolta péntek déli nyilatkozatában, ő azonban azt is mondta, hogy a bölcsődéket és a délutáni iskolákat nem kell bezárni.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Mit gondol a tanügyi sztrájkról?
eredmények
szavazatok száma 365
szavazógép
2020-11-06: Közélet - :

Elhunyt Szőcs Géza

Elhunyt életének 68. évében Szőcs Géza Kossuth- és József Attila-díjas író, költő, újságíró - közölte közösségi oldalán a Magyar PEN Club, amelynek 2011 óta az elnöke volt. "Mély fájdalommal és megrendüléssel tudatjuk, hogy a Magyar PEN Club elnöke, Szőcs Géza költő ma este elhunyt. Emléke legyen áldott!" - olvasható a Facebookon csütörtök este közzétett bejegyzésben.
2020-11-06: Közélet - :

Kitüntették Farkas Árpádot (Hit és Hűség - Sinkovits Imre emlékezete díj)

Császár Angéla Jászai Mari-díjas színművésznő, érdemes és kiváló művész, valamint Farkas Árpád Kossuth-díjas erdélyi magyar költőfejedelem kapta idén a Hit és Hűség – Sinkovits Imre emlékezete díjat -- közölte Facebook-oldalán  Sinkovits-Vitay András. A díjátadó ünnepséget csütörtökön délután tartották a Pesti Magyar Színház Sinkovits Imre Színpadán.