Hit és Hűség - Sinkovits Imre emlékezete díjKitüntették Farkas Árpádot

2020. november 6., péntek, Közélet

Császár Angéla Jászai Mari-díjas színművésznő, érdemes és kiváló művész, valamint Farkas Árpád Kossuth-díjas erdélyi magyar költőfejedelem kapta idén a Hit és Hűség – Sinkovits Imre emlékezete díjat -- közölte Facebook-oldalán  Sinkovits-Vitay András. A díjátadó ünnepséget csütörtökön délután tartották a Pesti Magyar Színház Sinkovits Imre Színpadán.

A Hit és hűség – Sinkovits Imre emlékezete elnevezésű díjat tavaly adták át először, akkor két felvidéki színész, Boráros Imre Kossuth-díjas és Dráfi Mátyás Jászai Mari-díjas, Érdemes Művész vehette át. Az ötletgazda Sinkovits-Vitay András színművész-rendező, Sinkovits Imre Kossuth-díjas, Érdemes és Kiváló Művész, a Nemzet Színészének fia megfogalmazása szerint: „olyan magyarországi és külhoni magyar jeles személyiségeket kívánunk kitüntetni, akik a lehető legtöbbet tették a magyar nyelvért és kultúráért, illetve ők az édesapám, Sinkovits Imre (1928-2001) által is elismert értékeket, gondolkodásmódot képviselik, s viszik tovább az eszmeiségét”. Az arra méltó díjazottak kiválasztásában Lélekőrzők Alapítvány kuratóriuma segíti, melynek tagjai „olyan egyéniségek, akik tisztában vannak a külhoni magyarok történelmével, küzdelmeivel” - nyilatkozta az első díjátadó után a felvidéki Múzsa című lapnak.

A díjazottakat Tihanyi Zsuzsanna, Ferenczy-díjas keramikusművész alkotásával jutalmazzák, amely Sinkovits Imre ön-karikatúráját az aláírásával együtt ábrázolja. Ehhez párosul egy arról szóló igazoló levél, hogy a díjazott nagyon sokat tett a magyar anyanyelv és kultúra továbbéltetéséért. Annak díszdoboza a volt Nemzeti Színház egyik oszlopfőjét formázza, melyben az adományozók elhelyezik a merített pergamenpapírból készült oklevelet.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?













eredmények
szavazatok száma 1851
szavazógép
2020-11-06: Belföld - :

Amit eddig tudunk a szigorításokról

Újabb, országszinten kötelező érvényű szigorításokat jelentett be Klaus Iohannis államfő a csütörtök esti kormányülésen. Néhány intézkedést fel is sorolt, és azzal indokolta őket, hogy a meglévő szabályozás már nem elég a koronavírus-járvány kordában tartására. Az államfő után Ludovic Orban kormányfő közölte, hogy kormányhatározatot fogadnak el az új korlátozásokról, ez azonban csütörtökön nem történt meg: péntek reggel a Stratégiai kommunikációs Csoport azt közölte, hogy az országos vészhelyzeti bizottság (CNSU) kidolgozta javaslatait, amelyek november 9-étől, hétfőtől lépnek életbe – az új határozatot a kormánynak is el kell fogadnia. Hogy erre mikor kerül sor, nem tudni, és azt sem, hogy a bizottság minden javaslata bekerül-e a kormányhatározatba.
2020-11-06: Belföld - :

Tízezernél több új fertőzés

Újabb küszöböt lépett át a koronavírus-járvány november 6-án: 10 260 új fertőzést jelentettek 38 389 tesztből, és 123 elhalálozást az utóbbi 24 óra alatt (az áldozatok között Kovászna, Hargita és Maros megyei is van). Ezzel a járvány kezdete óta igazolt fertőzések száma 287 062-re nőtt, a COVID-19-cel kapcsolatba hozható elhalálozásoké pedig 7663-ra.