LengyelországErősödik az amerikai katonai jelenlét

2020. november 10., kedd, Világfigyelő

Andrzej Duda, Lengyelország elnöke ratifikálta tegnap a megerősített lengyel–amerikai védelmi együttműködésről szóló szerződést, amelynek értelmében tartóssá válik az amerikai katonai jelenlét Lengyelországban.

  • Andrzej Duda hitelesítette a szerződést. Fotó: Lengyel Köztársaság Elnöki Kancelláriája
    Andrzej Duda hitelesítette a szerződést. Fotó: Lengyel Köztársaság Elnöki Kancelláriája

Duda reményét fejezte ki, hogy a szerződés hozzájárul az Egyesült Államok lengyelországi katonai jelenlétének erősítéséhez, az ezt szolgáló infrastruktúra és bázisok fejlesztéséhez.

A szerződés értelmében a nyugat-lengyelországi Poznanban létrehozzák az amerikai 5. hadtest előretolt, mintegy 200 fős parancsnokságát, és legalább ezerrel, 5500-ra növelik meg a már lengyel földön állomásozó amerikai kontingens létszámát.

Lengyelország a szerződés szerint többek között az amerikai felszerelés raktározását, az amerikai hadsereg által felhasználandó infrastruktúra gondozását biztosítja, fedezi az amerikai katonák elszállásolását, étkeztetését, évi keret szerint az üzemanyagot.

A szerződésben foglalt, a lengyel hadsereg által is felhasználandó infrastrukturális fejlesztések akár 20 ezer amerikai katona befogadását is lehetővé teszik.

Hozzászólások
Szavazás
Ön kire szavaz a vasárnapi parlamenti választásokon?


eredmények
szavazatok száma 456
szavazógép
2020-11-10: Világfigyelő - :

Szigorítanak Magyarországon

A járvány terjedését korlátozó intézkedéseket jelentett be Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke tegnap. Csökkenteni kell a koronavírusos megbetegedések számát, mert ha továbbra is ilyen ütemben nő a fertőzöttek száma, akkor a kórházak nem tudnak megbirkózni a rájuk nehezedő teherrel – mondotta.
2020-11-10: Világfigyelő - :

Putyin átalakította a kormányt (Oroszország)

Felmentette öt minisztérium, valamint az Uráli Szövetségi Körzet vezetőjét tegnap Vlagyimir Putyin, Oroszország elnöke, egyúttal kilencről tízre emelve a kormányfőhelyettesek számát. A megüresedő posztokra jelöltek listáját Mihail Misusztyin miniszterelnök tegnap a parlament alsóháza elé terjesztette.