OroszországPutyin átalakította a kormányt

2020. november 10., kedd, Világfigyelő

Felmentette öt minisztérium, valamint az Uráli Szövetségi Körzet vezetőjét tegnap Vlagyimir Putyin, Oroszország elnöke, egyúttal kilencről tízre emelve a kormányfőhelyettesek számát. A megüresedő posztokra jelöltek listáját Mihail Misusztyin miniszterelnök tegnap a parlament alsóháza elé terjesztette.

  • Vlagyimir Putyin. Fotó: Reuters
    Vlagyimir Putyin. Fotó: Reuters

Az energetikai tárcát 2012 óta vezető és az olajkitermelés csökkentéséről megkötött OPEC+ megállapodás kidolgozásában kulcsszerepet játszó Alekszandr Novak lehet a tizedik miniszterelnök-helyettes. Eddigi tisztségét Nyikolaj Sulginov, az orosz vízi erőművek zömét tulajdonló, állami többségű Roszgidro Nyrt. vezérigazgatója veheti át. Novak az alsóházi energetikai bizottság előtt kijelentette, hogy Sulginovval tandemben a 2035-ig szóló orosz energiastratégia kérdéseinek megoldásán fog dolgozni. Egyebek között azt is elmondta, hogy Oroszország jelenleg mintegy 100 milliárd dolláros megrendelési portfólióval rendelkezik a nukleáris energetika területén, ahol versenyelőnyben van a világpiacon. Feladatai között nevezte meg az orosz régiók gázellátásának felgyorsítását, petrolkémia, hidrogénenergetika és cseppfolyósított földgáz előállításának fejlesztését, a nehezen kinyerhető olajkészletekkel kapcsolatos problémák megoldását, a távol-keleti gázkészletek piaci értékesítését, a villamosenergia-ipar korszerűsítését, valamint olajmező-szolgáltató cégek támogatását.

Az Uráli Szövetségi Körzet élén a mostani személycserék során Nyikolaj Cukanov elnöki különmegbízott helyét az építőipari minisztérium éléről most felállított Vlagyimir Jakusev veheti át, az ő helyére pedig eddigi helyettese, Irek Fajzullin léphet. A közlekedési tárcát eddig vezető Jevgenyij Ditrih posztjára az Aeroflot légitársaságot 2009 óta vezető Vitalij Szaveljev kerül. Dmitrij Kolibkin környezetvédelmi miniszter helyét az eddig a Távol-Kelet és az Északi-sarkvidék fejlesztéséért felelős Alekszandr Kozlov kaphatja meg, akinek az örökébe viszont a két régió fejlesztésére létrehozott alap igazgatója, Alekszej Csekunkov léphet. Kolibkin és Ditrih új megbízatást egyelőre nem kapott.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt mondta, a személycseréket a kormányban „rotációs folyamat” részeként hajtották végre, nem pedig azért, mert a miniszterek és az elnöki különmegbízott rosszul teljesítették az elnöki utasításokat.

A kormányalakítás rendjéről rendelkező új, Putyin által múlt pénteken jóváhagyott alkotmányos törvény szerint az alsóház először hagyhat jóvá miniszteri kinevezéseket. A jelölteknek szakbizottságokban történt tegnapi megerősítését követően a törvényhozási kamara plenáris ülése ma szavaz majd róluk. Az elnök a parlamenti megerősítés után nevezi ki az új kormánytagokat.

A hivatalban lévő Misusztyin-kormány januárban alakult meg az előző miniszterelnök, Dmitrij Medvegyev minisztereiből és újonnan kinevezett tárcavezetőkből. A kabinet energiáinak nagy részét eddig a COVID-19-járvány elleni védekezés kötötte le.

Hozzászólások
Szavazás
Ön kire szavaz a vasárnapi parlamenti választásokon?


eredmények
szavazatok száma 456
szavazógép
2020-11-10: Világfigyelő - :

Erősödik az amerikai katonai jelenlét (Lengyelország)

Andrzej Duda, Lengyelország elnöke ratifikálta tegnap a megerősített lengyel–amerikai védelmi együttműködésről szóló szerződést, amelynek értelmében tartóssá válik az amerikai katonai jelenlét Lengyelországban.
2020-11-10: Közélet - Fekete Réka:

Háromszékiek munkásságát is méltatták (EMKE-díjak)

Átadták az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület idei díjait, amelyekkel az 1884-ben alapított szervezet a közművelődés terén kiemelkedő tevékenységet folytató személyiségeket tüntet ki évente egy alkalommal. A tizennégy díjazott között két háromszéki kiválóság munkásságát is elismerték: a bodosi származású Egyed Ákos Kolozsváron élő történész életműdíjban részesült, Lőfi Gellért sepsiszentgyörgyi zenetanár Nagy István-díjat kapott. A díjátadó ünnepséget a Kolozsvár-Alsóvárosi Református Egyházkerület templomában (Kétágú templom) tartották szombaton, a járványügyi intézkedéseknek megfelelően szűk körben, csak a meghívottak részvételével.