Boldog Apor Vilmos, a példakép

2020. november 11., szerda, Magazin

Talán soha nem volt akkora szükség példaképekre, mint most, a mi korunkban – hangsúlyozta Semjén Zsolt, Magyarország miniszterelnök-helyettese hétfő este a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban, a Püspökvárban boldog Apor Vilmos vértanú püspök halálának 75. és boldoggá avatásának 23. évfordulója alkalmából megújított és kibővített emlékkiállítás átadóján.

  • Emlékkiállítás a győri Püspökvárban. Fotó: MTI / Krizsán Csaba
    Emlékkiállítás a győri Püspökvárban. Fotó: MTI / Krizsán Csaba

A politikus úgy fogalmazott: „celebeknek nevezett erkölcsi roncsok azok, akiket a tömegmédia a társadalom elé állít egyfajta példaképként”. Fontos, hogy ezzel a világrontással szemben méltó példaképek álljanak, olyanok, akik az örökkévalóság próbáját is kiállják. Apor Vilmos püspök ilyen volt – tette hozzá.

A tárlat első része Apor Vilmos születésétől, családjának és neveltetésének bemutatásával kezdődik, majd gyulai lelkipásztori tevékenységével lehet megismerkedni. Megemlékeznek a második világháború alatti tevékenységéről, a zsidóság mentéséről, majd a győri bombázásokról. Ezt követően a kiállítás eszközrendszere is változik, egyebek mellett a püspök utolsó három napját színházi eszközökkel jelenítik meg, de a tárlatot narráció, fény és hanghatások is kísérik.

Az altorjai báró Apor család sarja, Apor Vilmos (1892–1945) Segesváron született. 1915-ben Nagyváradon szentelték pappá, szolgálatát Gyulán kezdte. 1941. február 24-én szentelték püspökké Gyulán, március 2-án kezdte el szolgálatát Győrben. Apor Vilmos püspökként is folytatta a plébánosként elkezdett szociális és karitatív tevékenységét, aktívan fellépett az üldözöttek védelmében. 1945-ben a Püspökvár pincéjében több menekültet is rejtegetett. Március 30-án, nagypénteken egy orosz katona hasba lőtte, a sebesülésbe két nappal később belehalt. A vértanú püspököt II. János Pál pápa 1997. november 9-én avatta boldoggá.

Hozzászólások
Szavazás
Ön kire szavaz a vasárnapi parlamenti választásokon?


eredmények
szavazatok száma 456
szavazógép
2020-11-11: Sport - :

Huszonkét futam, augusztusban Magyar Nagydíj (Forma–1)

A Forma–1-es autós gyorsasági világbajnokság irányítói nyilvánosságra hozták a sorozat 22 futamot tartalmazó 2021-es előzetes versenynaptárát, amelyet még a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) Motorsport Világtanácsának (WMSC) is el kell fogadnia. A Magyar Nagydíjra a tervek szerint augusztus 1-jén kerül sor.
2020-11-11: Magazin - :

Teleki Pál emléke Lengyelországban

Lengyelországban, a Łódz vajdaságbeli Skierniewicében felavatták hétfőn az 1920-as varsói csata során a lengyeleknek segítséget nyújtó nemzetek emlékművét. A Piotr Gliński lengyel kormányfőhelyettes jelenlétében leleplezett szobor­együttesben Teleki Pál egykori magyar miniszterelnök alakja is szerepel. Teleki Pál-szobrot avattak Krakkó központjában is november 4-én.