Teleki Pál emléke Lengyelországban

2020. november 11., szerda, Magazin

Lengyelországban, a Łódz vajdaságbeli Skierniewicében felavatták hétfőn az 1920-as varsói csata során a lengyeleknek segítséget nyújtó nemzetek emlékművét. A Piotr Gliński lengyel kormányfőhelyettes jelenlétében leleplezett szobor­együttesben Teleki Pál egykori magyar miniszterelnök alakja is szerepel. Teleki Pál-szobrot avattak Krakkó központjában is november 4-én.

  • Charles de Gaulle, Józef Pilsudski, Teleki Pál és Szimon Petljura alakja. Fotó: gov.pl
    Charles de Gaulle, Józef Pilsudski, Teleki Pál és Szimon Petljura alakja. Fotó: gov.pl

Az 1919–20-as lengyel–bolsevik háború során a lengyelek győzelmét eldöntő varsói csata 100. évfordulójáról megemlékező ünnepségen Piotr Gliński kiemelte: száz évvel ezelőtt a lengyelek megvédték Európát a bolsevizmus gonoszsága elől, de nem voltak magukra utalva. Ezért a szoboregyüttes az emberek, a nemzetek közötti szolidaritás emlékműve – hangsúlyozta. A politikus külön megköszönte a varsói csata során nyújtott magyar segítséget. „A lengyel nemzet soha nem felejti el a magyarok gesztusát, amely igazából nemcsak gesztus volt, hanem valódi, a bolsevik vízözön elől a világot akkoriban védő testvéri nemzetnek nyújtott segítség” – jelentette ki Gliński.

„A Varsói csata előtt. Skierniewice 1920–2020” nevű emlékművet a skierniewicei pályaudvar előtti téren állították fel, felidézve ezzel: a vasútállomásra 1920. augusztus 12-én érkezett az a 80 vagonnyi, 22 millió darabos, karabélyokhoz és tüzérségi fegyverekhez való magyar lőszerszállítmány, amelyet aztán az orosz Vörös Hadsereg ellen harcoló lengyel egységek használtak fel.

A varsói csata során nyújtott magyar segítségre a skierniewicei szoboregyüttesben Teleki Pál alakja emlékeztet. A Teleki-kormány akkor döntött a segítségnyújtásról, amikor a bolsevik propaganda és az európai baloldali pártok nyomására Lengyelország alig számíthatott más európai országok segítségére, csak a magyarországi és a magyar közvetítéssel továbbszállított francia lőszer jutott oda.

A franciák támogatására Charles de Gaulle képmása utal. Az emlékmű ábrázolja továbbá a korabeli lengyel hadvezért, Józef Piłsudski marsallt, valamint ukrán szövetségesét, Szimon Petljura elnököt, atamán-parancsnokot is. A négy életnagyságú bronzszobor Karol Badyna krakkói szobrász műhelyében készült.

Hozzászólások
Szavazás
Ön kire szavaz a vasárnapi parlamenti választásokon?


eredmények
szavazatok száma 459
szavazógép
2020-11-11: Magazin - :

Boldog Apor Vilmos, a példakép

Talán soha nem volt akkora szükség példaképekre, mint most, a mi korunkban – hangsúlyozta Semjén Zsolt, Magyarország miniszterelnök-helyettese hétfő este a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban, a Püspökvárban boldog Apor Vilmos vértanú püspök halálának 75. és boldoggá avatásának 23. évfordulója alkalmából megújított és kibővített emlékkiállítás átadóján.
2020-11-11: Magazin - :

Nyuszis sör Magyarországról (Sörcsap – a székely sörkalauz)

A Fehér Nyúl APA címkéje zavarba ejtő, hiszen felfedezhetünk rajta felhőkarcolókat, továbbá lovas rodeózó cowboyokat és égből potyogó – talán indián – nyilakat. Gondolom, a gyártó már ezzel is azt próbálja tudtunkra adni, hogy ez a főzet egy american pale ale.