Semjén Zsolt: A nemzetpolitikai eredmények önmagukért beszélnek

2020. november 11., szerda, Világfigyelő

Megtartották tegnap a magyar Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottságában Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes éves meghallgatását, amelyen a kereszténydemokrata politikus az elmúlt tíz év nemzetpolitikai eredményeit úgy értékelte: a megvalósult tények önmagukért beszélnek.

  • Semjén Zsolt a meghallgatáson. Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd
    Semjén Zsolt a meghallgatáson. Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

Az elmúlt tíz évben megtízszerezték a nemzetpolitikai célra fordított összegeket, 3000 külhoni magyar szervezet és intézmény programjai váltak évről évre fenntarthatóvá. A kormány támogatásai és programjai a Kárpát-medence összes magyarlakta településére eljutnak, a honosítás történelmi igazságszolgáltatás volt, azzal megtörtént a nemzet közjogi egyesítése – sorolta a politikus. Az oktatásról szólva ismertette: a magyar gyermekek között nőtt a magyar iskolákba iratkozók relatív aránya, mintegy ezer településen sikerült megtartani és növelni a magyar oktatásban résztvevők számát. A Kárpát-medencei óvodafejlesztési program keretében mintegy ezer óvoda és bölcsőde újult meg és épült fel újonnan. A határtalanul program keretében 400 ezer magyarországi diák juthat el valamelyik külhoni régióba. Mintegy 1600 külhoni templom, parókia, plébánia épült újjá vagy épült fel újonnan, számos sportfejlesztés valósult meg, a magyar sporteseményeken általánossá vált a Kárpát-medencei szintű részvétel a nemzetegyesítés jegyében. Semjén Zsolt kiemelte: gazdaságfejlesztésre nagyon komoly összegeket fordítottak, több ezer külhoni magyar vállalkozásnak nyújtottak szakmai és anyagi támogatást.

A politikus kifejtette: 2020 az erős magyar közösségek éve, a koronavírus-járvány miatt egyetlen nemzetpolitikai programot sem szüntettek meg, hanem azoknak az online térben új színtereket nyitottak és új felhívásokat hirdettek meg. Beszámolt arról is, hogy már 83 nemzeti jelentőségű intézmény és 12 nemzeti jelentőségű program keretében további 170 intézmény és szervezet programjának fenntartható működését biztosítják.

Kérdésekre válaszolva a miniszterelnök-helyettes a következőket közölte: az erdélyi választók akaratából egyedül az RMDSZ-nek van esélye a román parlamentbe való bejutásra, és a szövetségnek van politikai ereje, hogy képes legyen megvédeni a magyar közösségeket és embereket. Ezért – hangoztatta – minden, ami az RMDSZ-t gyengíti, kárára válik a magyarságnak.

A magyar kormány soha nem adja fel a határon túli magyarság autonómiatörekvéseinek támogatását. Azonban minden nemzetrésznek magának kell kidolgozni saját testre szabott autonómiakoncepcióját.

Hozzászólások
Szavazás
Ön kire szavaz a vasárnapi parlamenti választásokon?


eredmények
szavazatok száma 457
szavazógép
2020-11-11: Belföld - :

Hírsaláta

NEHÉZ HELYZETBEN A KÓRHÁZAK. Hat koronavírussal fertőzött személy vesztette életét Temes megyében vasárnap és hétfőre virradóra, mivel nem volt hely az intenzív terápiás osztályon – jelentette be Virgil Musta, a temesvári Victor Babeş járványkórház orvosa.
2020-11-11: Világfigyelő - :

Meghosszabbították a veszélyhelyzetet (Magyarország)

Meghosszabbította az Országgyűlés tegnap a koronavírus-járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzet hatályát, miután megszavazta a járvány második hulláma elleni védekezésről szóló törvényt.