MagyarországMeghosszabbították a veszélyhelyzetet

2020. november 11., szerda, Világfigyelő

Meghosszabbította az Országgyűlés tegnap a koronavírus-járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzet hatályát, miután megszavazta a járvány második hulláma elleni védekezésről szóló törvényt.

  • Orbán Viktor szavaz. Fotó: MTI / Balogh Zoltán
    Orbán Viktor szavaz. Fotó: MTI / Balogh Zoltán

A képviselők 180 szavazattal egy ellenében fogadták el Varga Judit igazságügyi miniszter előterjesztését. Az Országgyűlés ezzel felhatalmazta a kormányt, hogy a koronavírus-járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzettel összefüggésben hozott kormányrendeletek hatályát a most megszavazott törvény hatályvesztéséig, azaz a kihirdetését követő 90. napig meghosszabbítsa. A parlament egyúttal megerősítette ezeket a kormányrendeleteket. Az Országgyűlés a törvény hatályvesztését megelőzően is visszavonhatja e felhatalmazását.

A kormánynak a járvány következményeinek elhárítása érdekében megtett intézkedéseiről rendszeresen tájékoztatást kell adnia az Országgyűlés ülésén, annak hiányában a házelnöknek és a frakcióvezetőknek.

Az alkotmány szerint a kormány a veszélyhelyzetben rendeletet alkothat, amellyel – sarkalatos törvényben meghatározottak szerint – egyes törvények alkalmazását felfüggesztheti, törvényi rendelkezésektől eltérhet, valamint egyéb rendkívüli intézkedéseket hozhat. E rendeletek tizenöt napig maradnak hatályban, kivéve, ha a kormány az Országgyűlés felhatalmazása alapján meghosszabbítja a hatályukat. Ezt a felhatalmazást adták meg most.

Továbbra is az a célunk, hogy emberéleteket mentsünk meg, ezért a járvány elleni védekezésben gyors döntési és cselekvési képességre van szükség – olvasható a kormányzati előterjesztés általános indoklásában, amely szerint a rendkívüli jogrend ebben nyújt segítséget, hiszen a jelenlegi járványügyi helyzetben a meghozott intézkedések minél gyorsabb végrehajtása indokolt. Az eljárásrend heteket vehet igénybe, ennyit nem várhatunk, a magyar emberek egészsége az első – írták.

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a korlátozó intézkedések között ismertette az este 8 óra és hajnali 5 óra közötti kijárási tilalmat, a digitális oktatás bevezetését nyolcadik osztály fölött, a gyülekezés és a rendezvények tilalmát, az éttermek bezárását és a meccsek zárt kapussá tételét.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint milyen lesz a járvány negyedik hulláma?eredmények
szavazatok száma 1010
szavazógép
2020-11-11: Világfigyelő - :

Semjén Zsolt: A nemzetpolitikai eredmények önmagukért beszélnek

Megtartották tegnap a magyar Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottságában Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes éves meghallgatását, amelyen a kereszténydemokrata politikus az elmúlt tíz év nemzetpolitikai eredményeit úgy értékelte: a megvalósult tények önmagukért beszélnek.
2020-11-11: Világfigyelő - :

Örményország letette a fegyvert, Azerbajdzsán ünnepel (Hegyi-karabahi konfliktus)

Vlagyimir Putyin orosz államfő, Ilham Aliyev azerbajdzsáni elnök és Nikol Pasinján örmény miniszterelnök tegnapra virradóra megállapodott a hegyi-karabahi konfliktus lezárásáról. A terület státusáról nem született megállapodás. Örményországban a megállapodás ellenzői erőszakba hajló tiltakozásba kezdtek.