Ünnepel a Yorick Stúdió

2020. november 12., csütörtök, Magazin

Online miniévaddal ünnepli fennállásának 15. évfordulóját a Sebestyén Aba által alapított marosvásárhelyi Yorick Stúdió, amely legnépszerűbb előadásait és vendégtársulatok meghívott produkcióit is közvetíti az interneten.

  • Jelenet Elise Wilk Eltűntek című paródiájából. Fotó: Facebook/ Yorick Stúdió
    Jelenet Elise Wilk Eltűntek című paródiájából. Fotó: Facebook/ Yorick Stúdió

Az előadások a színház YouTube-csatornáján tekinthetők meg díjmentesen november 10. és 15. között. A miniévad programjában szerepelnek a független társulat régi nagy sikerű produkciói, köztük Székely Csaba Bánya-trilógiájának első két része, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színházzal együttműködésben létrehozott Bányavirág és Bányavakság című előadások. A közönség megnézheti a szintén Székely Csaba által írt Szeretik a banánt, elvtársak? című produkciót Sorin Militaru rendezésében, valamint a Gianina Carbunariu által írt és rendezett 20/20 című előadást, amely az 1990 márciusában Marosvásárhelyen kirobbantott román–magyar etnikai konfliktust dolgozta fel.

A stúdiószínház a marosvásárhelyi várban, a Mészárosok Bástyájában működik kísérleti színházként 2005 óta. A Yorick Stúdió tevékenysége a kultúraközi párbeszéd köré összpontosul. Az elmúlt tizenöt évben több mint 30 előadást hozott létre és mintegy 200 különböző nemzetiségű művésszel dolgozott együtt. Előadásait játszották Romániában, Magyarországon, az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniá­ban, Szerbiában, Lengyelországban és Belgiumban. A színháznak az interkulturális párbeszéd felkarolása révén sikerült kétnyelvű, magyar és román közönséget kiépítenie.

A miniévadban két drámaírói műhelyt is szerveznek Elise Wilk és Kincses Réka vezetésével.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 567
szavazógép
2020-11-12: Sport - :

Pénteken és vasárnap játszik a román válogatott (Női kosárlabda, Eb-selejtező)

A megyeszékhelyi Sepsi-SIC együttesét erősítő Annemarie Gödri-Părău (fotó), Ioana Ghizilă, Kelemen Kincső és Orbán Nikolett is tagja a román női kosárlabda-válogatottnak, amely a hétvégén két Európa-bajnoki selejtezőt játszik Lettország fővárosában, Rigában. A nemzeti csapat Olaszország és Dánia elleni kvalifikációs mérkőzését a Digi Sport 3 élőben közvetíti.
2020-11-12: Magazin - :

75 éves Neil Young

Ma ünnepli hetvenötödik születésnapját Neil Young kanadai rockénekes, gitáros, dalszerző, aki megalkuvás nélkül alakította ki saját stílusát, amelyet egyéni gitárjátéka és személyes dalszövegei, jellegzetes falsetto/tenor hangja, hosszú gitárszólói tesznek egyedivé. A gitár mellett játszik bendzsón, szájharmonikán, ukulelén és zongorán.