75 éves Neil Young

2020. november 12., csütörtök, Magazin

Ma ünnepli hetvenötödik születésnapját Neil Young kanadai rockénekes, gitáros, dalszerző, aki megalkuvás nélkül alakította ki saját stílusát, amelyet egyéni gitárjátéka és személyes dalszövegei, jellegzetes falsetto/tenor hangja, hosszú gitárszólói tesznek egyedivé. A gitár mellett játszik bendzsón, szájharmonikán, ukulelén és zongorán.

  • Fotó: Per Ole Hagen
    Fotó: Per Ole Hagen

Torontóban született, anyjával még gyerekként költözött Winnipegbe, miután ismert sportújságíró apjától elváltak útjaik. Tinédzser korától zenélt, szülőhazájában már a hatvanas évek elején ismertté vált. Huszonegy évesen a nagyobb lehetőségekkel kecsegtető Kaliforniába költözött, ahol Stephen Stills társaságában megalapította a rövid életű, de annál nagyobb hatású Buffalo Springfield együttest. 1970-ben Stills hívására negyedik tagként csatlakozott a legendássá váló Crosby, Stills, Nash & Younghoz. A csapat túlméretezett egójú tagjai egy év után búcsút mondtak egymásnak, Déja Vu című lemezük azonban minden idők legjobb albumai közé tartozik.

Neil Young már 1969-ben kiadta első szólólemezét. Az 1970-ben megjelent After the Gold Rush és az 1972-es Harvest pályafutása két csúcspontja, ezeken a lemezeken található a Southern Man és a Heart of Gold, utóbbi első és eddig utolsó listavezető dala lett. Az azóta eltelt évtizedekben hol egyedül, hol Crazy Horse elnevezésű kísérőzenekarával dolgozik.

A hetvenes évek koncertkörútjai után a nyolcvanas évek kísérletei következtek, megterhelve számos magán­életi válsággal. 1982-es Trans című albumán például, a kort megelőzve, a dalokat hangszintetizátorral vette fel. A lemez és az azt kísérő turné igen élénk, bár jobbára elmarasztaló kritikákat kapott, maga Neil Young a zenei kalandról azt mondta: megpróbálta magát a fia helyébe képzelni, aki agyi bénulással született, és a gépen keresztül próbált vele beszélni.

Az idők folyamán ide-oda csapódott a zenei műfajok között, készített tiszta country- és az elektromos zenével kísérletező lemezeket is. Az 1990-ben megjelent, a hard rockhoz visszatérő Ragged Glory az akkor kezdődő grunge irányzat kiválóságai, a Nirvana és a Pearl Jam példaképévé tette; a Pearl Jammel közös albumot is rögzített Mirror Ball címmel. 1994-ben ő szerezte Jonathan Demme Philadelphia című filmjének címadó dalát, amelyért 1993-ban Oscar-díjra jelölték.

Három tucat stúdióalbumot adott ki, de kalózfelvételeinek se szeri, se száma, rengeteg időt tölt a stúdióban. Több film­zenét is jegyez, ezek közül kiemelkedő Jim Jarmusch Halott ember című filmjéhez írott alkotása. Jonathan Demme két dokumentumfilmet is készített róla.

Bár a legkülönbözőbb stílusokkal kísérletezett, beleértve a szvinget és az elektronikus zenét is, legismertebb dalai az akusztikus folk és country, a progresszív rock jegyében születtek. Öntörvényű, akaratos és szókimondó, sokak szerint összeférhetetlen személyiség, így magányossága, zenekarokkal átélt viharai sem zavarták különösebben. A rock and roll halhatatlanjai közé 1995-ben nyert felvételt.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 573
szavazógép
2020-11-12: Magazin - :

Ünnepel a Yorick Stúdió

Online miniévaddal ünnepli fennállásának 15. évfordulóját a Sebestyén Aba által alapított marosvásárhelyi Yorick Stúdió, amely legnépszerűbb előadásait és vendégtársulatok meghívott produkcióit is közvetíti az interneten.
2020-11-12: Magazin - :

A kucsmás kézműves (Sörcsap – a székely sörkalauz)

Román kézműves sör a Haramin IPA, amelyet belgák készítenek és palackoznak. A belga IPA típusú sör címkéjén kissé meglepődve ilyeneket olvastam: 800 éves tapasztalat és világbajnoki eredet – elgondolkodtató, jelentsen bármit is ez a két információ.