Amerikai Egyesült ÁllamokMindkét jelölt kormányzásra készül

2020. november 12., csütörtök, Világfigyelő

Az Egyesült Államok visszatér a világpolitikába – jelentette ki Joe Biden demokrata elnökjelölt sajtótájékoztatóján. Mike Pompeo (republikánus) külügyminiszter azt nyilatkozta: békés lesz az átmenet a második Trump-kormányhoz.

  • Donald Trump és Joe Biden. Fotó: Forbes
    Donald Trump és Joe Biden. Fotó: Forbes

Biden bizakodónak mondta magát, hogy helyre tudja állítani az országa iránti elveszített tiszteletet. Kiemelte, hogy eddig már a világ hat vezető politikusával folytatott megbeszélést telefonon. Kedden egyeztetett Emmanuel Macron francia államfővel, és megerősítette neki, hogy szeretné újra dinamizálni a kétoldalú és a transzatlanti kapcsolatokat, mégpedig a NATO és az Európai Unió révén.

A demokrata párti politikus zavarba ejtőnek tartja, hogy Donald Trump még nem ismerte el a vereségét. De szerinte ennek nincs különösebb hatása a hatalomátadás folyamatára. Leszögezte, hogy munkatársaival már meg is kezdték a hatalomátvételi folyamatot, és ezt semmi nem állíthatja le.

Nem sokkal Biden sajtótájékoztatója előtt Mike Pompeo külügyminiszter tartott sajtókonferenciát. Az amerikai diplomácia vezetője hangsúlyozta: a világ vezető politikusai tisztában vannak azzal, hogy jogi eljárások vannak folyamatban, és ezek lefolytatásához időre van szükség. Hozzáfűzte: minden szavazatot meg fognak számolni. Arról beszélt: békés lesz az átmenet a második Trump-kormányhoz. Később hozzátette: a minisztérium minden lehetőségre felkészült.

Reagálva Pompeo szavaira, Biden úgy fogalmazott: nincsenek bizonyítékok Donald Trump és Mike Pompeo állításaira a választási szabálytalanságokról.

William Barr, a Trump-kormányzat igazságügyi minisztere hétfőn későn este zöld jelzést adott a november 3-i elnökválasztáson történt, feltételezett szabálytalanságok ügyészi kivizsgálására.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 121
szavazógép
2020-11-12: Belföld - :

Csökkent a bűnözés

Az év első tíz hónapjában 11 százalékkal csökkent a bűnözés – jelentette be tegnap Marcel Vela, a belügyi tárca idei tevékenységét összefoglaló sajtóértekezletén.
2020-11-12: Világfigyelő - :

Meghaladta az ötvenezret a halálos áldozatok száma (Nagy-Britannia)

Meghaladta az 50 ezret a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma Nagy-Britanniában. Boris Johnson miniszterelnök szerint van remény arra, hogy a dolgok most már jobbra fordulnak. Az Egyesült Államok, Brazília, India és Mexikó után Nagy-Britannia a világon az ötödik, Európában az első olyan ország, ahol meghaladta az 50 ezret a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma.