Női kosárlabda, Eb-selejtezőKét vereség Lettországban

2020. november 17., kedd, Sport

A török Ayhan Avci által irányított román női kosárlabda-válogatott vereséggel zárta a rigai buborékban lejátszott mindkét hétvégi Európa-bajnoki selejtezőjét: pénteken az olaszok előtt hajtottak fejet, vasárnap délután kisebb meglepetésre a dánok bizonyultak jobbnak.

  • Ioana Ghizilă (kékben). Fotó: FIBA
    Ioana Ghizilă (kékben). Fotó: FIBA

Az Európa-bajnoki selejtező pénteki játéknapján a D-csoportban érdekelt Románia a sokkal jobb játékerőt képviselő Olaszországgal találkozott. A rigai Olimpia Sportközpontban lejátszott mérkőzés már az első negyedben eldőlni látszott, hiszen a taljánok a 4. percben 12 ponttal vezettek, és a román lányok csak ezután kapcsolódtak be a pontgyártásba. A folytatás is az olaszokról szólt, akik végig vezetve 90–68 (27–15, 24–16, 12–17, 27–20) arányban diadalmaskodtak.

A válogatottba behívott Sep­si-SIC-es játékosok közül Ioana Ghizilă volt a legeredményesebb a maga 16 pontjával, Annemarie Gödri-Părău 4 egységet és 5 gólpasszt jegyzett, Orbán Nikolett pedig közel 6 percet töltött a pályán és 2 pontot szerzett. Sajnos, Kelemen Kincsőt nem nevezték erre a meccsre.

Vasárnap következett a dánok elleni összecsapás, amelyet a román nemzeti csapat kezdett jobban, sőt, a félidőben 44–37-re vezetett. Az északiak innen fordítottak, és a 35 pontig jutó Maria Jespersen vezényletével végül 91–74-re (19–27, 18–17, 31–14, 23–16) nyerték meg a meccset. Dánia sikere történelminek számít, hiszen 1999 óta nem győzött mérkőzésen Eb-selejtezők alkalmával.

A négyszeres bajnokcsapatunk kosarasai közül Gödri-Părău volt a legjobb, aki 19 pontig, 3 leszedett labdáig és 2 asszisztig jutott, Ghizilă 3 pontot és 4 gólpasszt jegyzett, Orbán neve mellé 8 pont és 6 lepattanó került fel, míg Kelemen 4:44 percet játszott és egy lepattanót szedett le.

A kvartett további eredményei: Csehország–Dánia 84–64, Csehország–Olaszország 63–69. Az állás: 1. Csehország (3/1) 7 pont, 2. Olaszország (3/1) 7 pont, 3. Dánia (1/3) 5 pont, 4. Románia (1/3) 5 pont. A selejtezők várhatóan jövő februárban folytatódnak, amikor Romániának előbb a csehek, majd az olaszok legjobbjaival kell megmérkőznie.

A Sepsi-SIC ötödik behívott játékosa, a montenegrói Jovana Pašić hazája válogatottjával 73–66-re nyerte meg a görögországi buborékban Izrael ellen lejátszott Eb-selejtezőt. Játékosunk kezdőként lépett pályára, s 3 ponttal és 3 lepattanóval járult hozzá csapata sikeréhez. Pinelopi Pavlopoulou, a zöld-fehérek görög kosarasának pozitív lett a legutóbbi koronavírustesztje, így kihagyta a hellén válogatott mindkét selejtezőjét és hazájában került karanténba. (t)

Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a december 6-i parlamenti szavazáson?eredmények
szavazatok száma 839
szavazógép
2020-11-17: Sport - :

Döntetlen a szerbekkel a Puskás Arénában (Labdarúgás, Nemzetek Ligája)

A magyar labdarúgó-válogatott biztosította bennmaradását a Nemzetek Ligája B-divíziójában azzal, hogy a 3. csoport utolsó előtti fordulójában vasárnap döntetlent játszott a vendég szerbekkel. Magyarország szerdán 21.45-től Törökország ellen lép pályára a Puskás Arénában a sorozat utolsó fordulójában.
2020-11-17: Magazin - Kisgyörgy Zoltán:

Milyen leletek ezek?

A sepsikőröspataki felszíni szénfejtés földlefedési munkálatai közben régészeti és őslénytani leletek kerültek napvilágra. Hogy azok újra a földbe kerültek-e, avagy megmentették, kimondottan a kotrókezelők, a földet egyengető erőgépek kezelői vagy éppen az azt szállító gépkocsivezetők figyelmességétől függött.