Létszükséglet lett az öntözés

2020. november 17., kedd, Gazdakör

Öntözővíz-felhasználói egyesületbe tömörült huszonhat maksai gazda. Céljuk újra működőképessé tenni az egykori maksai öntözőrendszert, így szeretnék biztosítani az általuk megművelt 800 hektárnyi terület locsolását. A maksai öntözőrendszer a besenyői víztározóra – a Besenyői-tóra – alapozott, ez biztosíthatja ezután is a vízellátást. Még a rendszerváltás előtt létesítették az öntözőrendszert, a kollektív-időkben használták is. 1500 hektárra tervezték.

  • Újból öntözésre használnák a Besenyői-tó vizét. A szerző archív felvétele
    Újból öntözésre használnák a Besenyői-tó vizét. A szerző archív felvétele

Az öntözővíz-felhasználók nemrég alakult egyesületének tagjai az általuk megművelt 800 hektár öntözését szeretnék megvalósítani. A befektetéshez pályázati pénzt keresnek.

Két lépésben végeznék a felújítást: előbb a maksai határban, majd Nagyborosnyó körzetében. Az első lépéshez egymillió euróra pályázhatnak. Nemrég volt pályázati kiírás, ezt nem tudták kihasználni, de jövő évben újból lesz lehetőségük, tudomásuk szerint nem fognak változni a pályázási feltételek. A legnagyobb gondot az jelenti – ezért is nem tudtak eddig pályázni –, hogy az öntözőrendszert életképtelennek nyilvánították. A pályázáshoz arra van szükség, hogy az életképes csoportba sorolják. Országos szinten 62 öntözőrendszer került hasonló helyzetbe, az átminősítést egyetlen cég végzi, ezért nehézkes az ügyintézés – magyarázták a farmerek.

Az elképzelés szerint kicserélnék a teljes föld alatti csőrendszert, az azbesztvezetékek helyett műanyag csöveket fektetnének le. A felszíni csatlakozók mára teljesen eltűntek, a gazdák kitépték a földből, hogy ne jelentsenek akadályt a földművelésben, mások ócskavasként értékesítették. Ezek helyébe is újakat kell telepíteni. Az új vezeték nem a régi nyomvonalát követné, hanem az önkormányzat tulajdonában lévő mezei utak mentén haladna.

A régi rendszer egyetlen megmaradt, működőképes eleme a szivattyúház. Az állami talajfeljavító vállalat ezt már átadta a maksai öntözővíz-felhasználók egyesü­letének. A szivattyúház környezetét kitakarították és kerítéssel vették körül.

A gazdák egybehangzó véleménye szerint az öntözőrendszerre nagy szükség van, a természetes csapadék egyre nagyobb hiánya létfontosságúvá teszi az öntözést.

A megművelt területek egy részén most is öntöznek, kisebb tavakat alakítottak ki, ezekben tárolják az esővizet, a patakok vizét, melyeket engedélyeztettek is az öntözésre. Az öntözőfejekhez felszíni csöveken, nagy teljesítményű szivattyúkkal juttatják el a vizet.

A Kovászna Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság adatai szerint a megyében közel ötezer hektárnyi mezőgazdasági terület öntözhető. A Szépmező–Gidófalva övezetben 1598 hektáron működik öntözőrendszer, ezt nemrég újították fel uniós pénzből. Felszíni vizekből további 3300 hektárt lehet locsolni, főként Felső-Háromszéken.

A maksaihoz hasonló helyzetben van még két régebb épült öntözőrendszer. Az egyik Uzon–Szentivánlaborfalva–Szépmező alsó részének körzetét tudná kiszolgálni (összesen 1060 hektárt). Ez a rendszer az életképes kategóriába tartozik. Most készül a rendszer rehabilitációs terve, de a bürokratikus akadályok miatt lassú a folyamat. Például a rendszer használatára alapított öntözővíz-felhasználói egyesület nem rendelkezett saját területtel, ahová meg lehet építeni az átemelő szivattyú telepét. Ez a gond megoldódott, dr. Bartha János farmer adott helyet a telep létesítésére.

Egy másik, ma használaton kívüli öntözőrendszert Orbaitelek–Barátos mező­gazdasági területeinek locsolására létesítettek egykor, mostanra teljesen tönkrement. Vannak próbálkozások a felújítás elindítására, első lépésként az öntözővíz-felhasználók egyesületét kívánják megalapítani Barátoson.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint milyen lesz a járvány negyedik hulláma?eredmények
szavazatok száma 845
szavazógép
2020-11-17: Kultúra - Fekete Réka:

Építkezés és nyitás (30 éves a Háromszék Táncegyüttes)

Beszélgetés Deák Gyula Levente együttesigazgatóval
Semmi nincs kőbe vésve, mindig nyitottak voltunk, és ha az élet úgy hozza, biztosan nyitunk ezután is újabb kihívások felé is – szögezi le Deák Gyula Levente. A Háromszék Táncegyüttes művészi hitvallásának lényegét fogalmazza meg egyetlen mondatban, és hogy állítása hiteles, az elmúlt harminc év előadásai igazolják. Az az iránytű, amelyet a társulat magáénak vall három évtizede, elvezet olyan táncösvényekre, amelyek mentén mindig frissen marad a ránk hagyományozott népzenei és néptáncörökség. Egyszer-egyszer eredeti szépségében, máskor gyermeki pajkossággal, időnként táncszínházi köntösben. Vajon minden lépés tudatos, előre megfontolt volt? Tudták tíz, húsz, harminc évvel ezelőtt, hogy jó utat választottak? Erről beszélgettünk Deák Gyulával.
2020-11-17: Gazdakör - :

Kártérítés mellett támogatás

Jégeső, vihar és heves esőzés okozta károk megtérítésére fizették a legnagyobb biztosítási összegeket a gazdáknak az elmúlt két évben. Ezek teszik ki a kártérítések 96,3 százalékát – áll a romániai biztosítók és viszontbiztosítók szövetségének (UNSAR) jelentésében.