Virtuális térben találkoztak a cukorbetegek

2020. november 17., kedd, Közélet

Megszoktuk, hogy november 14-én, a cukorbetegek világnapján szakmai előadással, tanácsadással, vércukorszintméréssel, tombolával egybekötött rendezvényt tartanak Sepsiszentgyörgyön, idén ellenben ez a program is – mint sok más – a koronavírus-járvány miatt a virtuális térbe költözött. A helyi Sweet Life – Édes Élet Egyesület szervezésében szombaton ezen a módon találkoztak a háromszéki, csíki és gyergyói cukorbetegek.

  • Tavaly még volt lehetőség a találkozásra
    Tavaly még volt lehetőség a találkozásra

Dr. Demeter Orsolya diabetológus az alacsony vércukorszint kockázatáról, az egészségre és az életminőségre gyakorolt negatív hatásáról tartott online előadást, hangsúlyozva, egyetlen hipoglikémia is túl sok. Sokszor észrevétlen az alacsony vércukorszint, máskor súlyos tünetekkel jár, ezért fontos nagyobb figyelmet fordítaniuk erre a cukorbetegeknek. Sokan a gyakori hipoglikémia miatti félelmükben, elsősorban idős személyek, szoronganak, bezárkóznak, többet esznek, nem vállalják gépjármű vezetését – mondotta. Szerinte, ha betartják az orvos előírásait, rendszeresen mérik a vércukorszintet, és amikor elhagyják az otthonukat, esetleg utaznak, magukkal visznek egy kis készenléti csomagot vércukormérővel, lassan és hosszan felszívódó falnivalóval, akkor nem kellene emiatt aggódniuk.

A diabetológus hangsúlyozta, fontos, hogy a családtagok, barátok, ismerősök ismerjék a hipoglikémia tüneteit (látászavar, beszédzavar, csökkent koncentrálóképesség, ingerültség, görcs, végső esetben eszméletvesztés), hogy a bajba jutott cukorbetegen tudjanak segíteni.

A bezárkózás, a depresszió nem tesz jót senkinek, így a cukorbetegeknek sem, ezért még járványidőben is javallott kimozdulni otthonról, természetesen betartva a szabályokat – bíztatta az online találkozóba bekapcsolódott cukorbetegeket Sidó Zita asszisztens, a Sweet Life – Édes Élet Egyesület létrehozója, a szombati virtuális esemény szervezője, aki étrendi tanácsokkal is ellátta a hallgatóságot.

Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a december 6-i parlamenti szavazáson?eredmények
szavazatok száma 839
szavazógép
2020-11-17: Máról holnapra - Mózes László:

Gyógyítók erőltetett menete

Tragédiának kell történnie ahhoz, hogy a hatóságok a nyers és könyörtelen valósággal – másként fogalmazva: évtizedes mulasztásaikkal – szembesüljenek. A karácsonkői kórház intenzív osztályán magatehetetlen, súlyos betegeknek kellett meghalniuk azért, hogy Iohannis és Orban újólag szembesüljön azzal, hogy reformra vár a közegészségügyi rendszer.
2020-11-17: Közélet - Hecser László:

Kedvezmény a bányavidéken élőknek

Parlamenti választási kampánya során Benkő Erika képviselő Baróton az egykori bánya romladozó épületei előtt arról beszélt, miért is volt fontos, hogy felkerüljön a listára a bányaváros, illetve a nyolc kilométeres körzetében található települések, amelyek lakói, ha legalább harminc évet éltek ott, büntetőpontok nélkül, hamarabb mehetnek nyugdíjba.