Kedvezmény a bányavidéken élőknek

2020. november 17., kedd, Közélet

Parlamenti választási kampánya során Benkő Erika képviselő Baróton az egykori bánya romladozó épületei előtt arról beszélt, miért is volt fontos, hogy felkerüljön a listára a bányaváros, illetve a nyolc kilométeres körzetében található települések, amelyek lakói, ha legalább harminc évet éltek ott, büntetőpontok nélkül, hamarabb mehetnek nyugdíjba.

Benkő Erika úgy vélte, a barótiak és a közigazgatásilag hozzá tartozó településeken élők számára a listára kerülés egyfajta kompenzációt jelent, hiszen a bányák működésével nemcsak a mélyben dolgozóknak, hanem a környéken élőknek is hátrányuk származott a jelentős környezeti szennyezés miatt. Az RMDSZ szenátori listáján induló képviselő azt ígérte, minden követ megmozgat, hogy Nagyajta, Középajta, Vargyas, Bardoc, Erdőfüle, Székelyszáldobos, Olasztelek, Nagybacon, Kisbacon, Magyarhermány és Szárazajta, illetve Bölön, Apáca, Ürmös és Ágostonfalva lakói is részesüljenek a kedvezményben, hiszen a bánya működése az ő életükre is évtizedeken át kihatott.

Mivel a törvénynek nem készült el az alkalmazási szabályzata, még nem fejti ki hatását, de vélhetően néhány hónapon belül életbe lép, ezért Benkő Erika arra kérte a baró­tiakat, készüljenek fel rá és éljenek a lehetőséggel.

Barót frissen megválasztott polgármestere, Benedek-Huszár János köszönetet mondott a képviselőnek a barótiak érdekében tett lépéseiért, s biztosította, a városháza minden segítséget kész megadni az érintetteknek. A lakosság-nyilvántartó hivatal már elkészítette azoknak a névsorát, akik a nyugdíjkorhatár közelében vannak, illetve a típusigazolást, hogy az illető az elmúlt harminc évben a térségben élt.

Benkő Erika baróti irodavezetője, Demeter Zoltán úgy fogalmazott, nem tudni pontosan, hány ember számára jelenthet valós segítséget a kedvezmény, de megelőlegezhetően sokan fognak örvendeni neki. Mondandójának alátámasztásaképp Bokor Olgát és Veres Ilonát mutatta be a sajtó képviselőinek. Az asszonyok elmondták: örvendenek a lehetőségnek, mert nem mindegy, hogy az egészségügyileg egyre gyengébben álló idősödőknek hány évet kell még dolgozniuk, amíg az időskori juttatásra jogosultakká válnak.

Hozzászólások
Szavazás
Ön kire szavaz a vasárnapi parlamenti választásokon?


eredmények
szavazatok száma 456
szavazógép
2020-11-17: Közélet - Fekete Réka:

Virtuális térben találkoztak a cukorbetegek

Megszoktuk, hogy november 14-én, a cukorbetegek világnapján szakmai előadással, tanácsadással, vércukorszintméréssel, tombolával egybekötött rendezvényt tartanak Sepsiszentgyörgyön, idén ellenben ez a program is – mint sok más – a koronavírus-járvány miatt a virtuális térbe költözött. A helyi Sweet Life – Édes Élet Egyesület szervezésében szombaton ezen a módon találkoztak a háromszéki, csíki és gyergyói cukorbetegek.
2020-11-17: Közélet - Kisgyörgy Zoltán:

Imával és énekkel (Székföldi magyar napok – Árapatak)

Ima és ének zárta idén a Székföldi Magyar Napok hetedik rendezvénysorozatát Árapatakon, a szórványtelepülésen, amelynek népi életét egy, a huszadik század elején román nyelven írt és magyar fordításban is megjelent regényes falukrónika Örvényben címmel mutatja be. Szerzője Romulus Cioflec előpataki születésű nagyszebeni újságíró, fordítója Dávid Gyula Kolozsváron élő irodalomtörténész, kettejük munkája által válik bizonysággá újra, hogy a korabeli szórványban békésen egymás mellett tudott élni minden náció, magyar, román és cigány, s a falu a református templom tornyából hallgatta minden este a figyelmeztetést: Tízet ütött már az óra, minden ember nyugovóra!