Románok FórumaBetiltatnák a huszárok hagyományőrző egyesületeit

2020. november 17., kedd, Közélet

A Kovászna, Hargita és Maros Megyei Románok Civil Fóruma betiltatná a huszárok hagyományőrző egyesületeit. Mindezt a fasiszta, legionárius, rasszista vagy idegengyűlölő szervezetek, szimbólumok és tetteket, valamint az emberiség elleni népirtás és háborús bűncselekmények kultuszát tiltó sürgősségi kormányrendelet alapján. Az ügyben elsőként Tamás Sándort, Kovászna Megye Tanácsának elnökét idézték be a Bákó megyei rendőr-főkapitányság bűnügyi osztályára tanúként való kihallgatására, keddre.

Tamás Sándor lapunknak elmondta, nem tudta, csak sejtette, hogy Úzvölgyével kapcsolatban idézték be. Mintegy két órát töltött a rendőrségen, ahol civilizált hangnemben tárgyaltak a nyomozóval, akivel jogi vitába keveredtek. Az elnök a területi illetékesség kérdését hozta föl, mondván, Úzvölgye település 1968. évi 2-es számú törvény értelmében Csíkszentmárton községhez tartozik, Hargita megyében van, s így nem illetékes ott a Bákó megyei Moinești városi ügyészség, amely a kivizsgálást vezeti.

A tanúként valló meghallgatás témáját a Románok Fórumának keresete képezte. Elég vaskos iratcsomó volt ott, mondotta Tamás Sándor, akinek a tavaly május 12-én a Dormánfalva önkormányzata által törvénytelenül átalakított úzvölgyi katonai temetőben tartott ökumenikus istentiszteleten készült felvételeket mutattak, s a huszárokról érdeklődtek. A beidézett elmondta, hogy részt vett az istentiszteleten, az eléje tolt fényképeken egyetlen huszárt sem ismert fel. Az egyesületekről is kérdezték, s azt is, hogy a magyar hadsereg huszárairól van-e szó. Az elnök közölte, hogy ezek hagyományőrző kulturális egyesületek, az Osztrák Császárság hadseregének huszárjait idézik 1848-as egyenruhában. S mit tettek ott a temetőben? – szólt a következő kérdés. Tisztelegtek, majd az istentisztelet végén elvonultak, válaszolt az elnök.

Tamás Sándor közölte, forduljanak bátran hozzá, jogi segítséget nyújt a beidézetteknek, hisz bizonyára vannak, akik tanácstalanok egy ilyen hivatalos papiros láttán.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint ki a felelős a közel-keleti konfliktusért?


eredmények
szavazatok száma 2285
szavazógép
2020-11-17: Belföld - :

Jóval több teszt, jóval több fertőzött

A hétfői 4931 új esethez képest keddre összesen 8262 új fertőzést igazoltak, a nyilvántartott fertőzöttek száma pedig 373 474-re emelkedett – számoltak be a központi hatóságok. Az új fertőzötteket (a hétfői 11 266 után) 31 082 teszt elvégzése nyomán azonosították, a pozitív eredmények aránya 26,5 százalékos. Háromszéken 70, Maros megyében 173, Hargita megyében pedig 52 új beteg került nyilvántartásba.
2020-11-18: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

Harmincéves a Háromszék Táncegyüttes
A Háromszék Táncegyüttes idén ünnepli megalakulásának 30. évfordulóját. A járványügyi helyzetre való tekintettel virtuális térben tartják meg az ünnepi programsorozatot.