Mi, hol, mikor?

2020. november 18., szerda, Mi, hol, mikor?

Harmincéves a Háromszék Táncegyüttes
A Háromszék Táncegyüttes idén ünnepli megalakulásának 30. évfordulóját. A járványügyi helyzetre való tekintettel virtuális térben tartják meg az ünnepi programsorozatot.

A csütörtöki program: 19 órától Rendek között, vonók mögött – Népzenészsorsok a XXI. századból, Kolozsváron élő népzenészek koncertje. Pénteken: 18 órától Heveder zenekar: Örömmuzsika Borospatakáról; 18.20-tól könyvbemutató – Fekete Réka: Táncösvényeken; 20 órától filmbemutató: Riportfilm a jubiláló Háromszék Táncegyüttesről. Szombaton: 11 órától gyermekelő­adás: Az én mesém (facebook.com/events/1043905566087434); 19 órától online ünnepi gálaműsor. A rendezvény zárásaként szombaton 19 órától virtuális ünnepi gálaműsoron barangolnak táncösvényeken. Az online programsorozat az együttes Facebook-oldalán, a facebook.com/haromszek címen érhető el, itt lehet csatlakozni az online térben zajló programpontok egyedi eseményeihez is.

Ösztöndíj egyetemistáknak
A Romániai Magyar Cserkészszövetség ösztöndíjat hirdet egyetemisták számára. Feladatok: az őrsvezetők évének megtervezése, lebonyolítása a közösségi oldalakon és a honlapon; az őrsvezetőknek szánt online feladatok és az őrsvezetők munkáját segítő anyagok összegzése, megjelenítése, egységes formába öntése; a szövetség Facebook- és Instagram-oldalán az Őrsvezetők éve posztok kivitelezése, követése és a hozzászólások kezelése; együttműködés az Őrsvezetők éve tárgyi tartalmainak szerzőivel és a hozzá kapcsolódó munkacsoportokkal. Elvárások: elhivatottság az igényes és alapos munkára; kezdeményezőkészség; jó kommunikációs és fogalmazó készség; gyors reakció­idő, lényeglátás, precizitás; rugalmasság, terhelhetőség; elemzőkészség, önálló munkavégzés, felelősségvállalás; felhasználói szintű számítógépes ismeret (az MS Office alapos ismerete); szerkesztői, tördelői programok ismerete; Canva és/vagy más grafikai, továbbá videószerkesztő programok ismerete. Előnyt jelent: cserkészmúlt; román-, angolnyelv-tudás. A munkavégzés helyszíne: kötetlen. Jelentkezni november 20-ig az office@rmcssz.ro e-mail-címre elküldött fényképes önéletrajzzal és egy három hónapos ütemtervvel lehet, amely alapján népszerűsíteni lehet az Őrsvezetők évét az RMCSSZ Facebook-, Instagram-oldalán és a honlapon. Az ösztöndíj értéke nem képezi a kiírás tárgyát.

Hitvilág
KRISZTUS KIRÁLY-TEMPLOM. A sepsiszentgyörgyi Gyár utcai templomban ma, Szent Erzsébet ünnepének előestéjén az esti, 18 órától kezdődő szentmisén ideiglenes fogadalomtételre kerül sor a Ferences Világi Rendben. Vendégük lesz P. Urbán Erik tartományfőnök atya Csíksomlyóról. * Minden csütörtökön 17 órától szentségimádást tartanak. A héten az Élet a Lélekben imacsoport tagjait vezetik az imaórát. * Vasárnap, november 22-én Krisztus Király vasárnapja, a templom búcsúünnepe. Csütörtökön, pénteken és szombaton előkészületet tartanak a 18 órától kezdődő szentmiséken. Szombaton 16 órától elmélkedés a lelkiségek számára és szentségimádás a templomban. Az esti szentmisék a plébánia Facebook-oldalán élőben is követhetők. Az elmélkedéseket és az ünnepi szentmiséket Jakabos Barnabás jezsuita szerzetes tartja. A szentmisék előtt és alatt szentgyónásra van lehetőség. A búcsú napján 10.30 órától és 18 órától lesz az ünnepi igehirdetés, de 8.30-tól és 12 órától is tartanak szentmisét.
SZENT JÓZSEF-TEMPLOM. A sepsiszentgyörgyi belvárosi templomban ma és csütörtökön 18 órától a családfa imalánc résztvevőiért ajánlják fel a szentmisét. Vasárnap az egyházi év utolsó vasárnapján, Krisztus Király ünnepén a szentmisék a megszokott időben (7.30, 9, 10.30, 12 és 18 órától) lesznek. Az esti szentmisére várják a jubiláló házastársakat, akik 25 vagy 50 éve kötöttek házasságot. A meghívókat elküldték, de ha valakik kimaradtak volna, őket is szeretettel várják. Az ünnepeltek a szentmise végén jubileumi áldásban részesülnek.
ONLINE KÖNYVBEMUTATÓ ÉS BESZÉLGETÉS. A kolozsvári Verbum Keresztény Kulturális Egyesület online könyvbemutatót tart ma 18 órától. Margaret Silf A káosz túloldala. Letörés helyett áttörés című kötete jó lelki segítség, támasz lehet ezekben az időkben, amikor az életünk sokat változott. Bejelentkezni, illetve az eseményen részt venni a Verbum Keresztény Kulturális Egyesület, a templom.ro, valamint a romkat.ro és Vasárnap hetilap Facebook-oldalakon keresztül lehet. Közreműködnek: Bereczki Silvia segítőnővér, a könyv fordítója, Cosma István pszichológus, Demeter Zsuzsa gyógypedagógus és Szőcs Csaba plébános, a Verbum Kiadó igazgatója.

Rádió
A MÁRIA RÁDIÓ sepsiszentgyörgyi stúdiójának mai élő adásai: 9.40-től és 17 órától Görgényi Tünde stúdióvezető fogadja az imaszándékokat; 10 órától rózsafüzér a Krisztus Király-templomból; 10.30-tól szentmise Sepsiszentgyörgyről a Krisztus Király-templomból, búcsú; 12 órától a hét plébániája Gábor Annával; 18 órától szentmise Sepsiszentgyörgyről a Krisztus Király-templomból, búcsú; 22.10-től a Pro Vita Hominis adása dr. Kovács Zitával. Honlap: mariaradio.ro.

Programok a Com’ON Sepsin
ETESD ÉS VÉDD A MADARAKAT! címmel szervez közösségi kezdeményezést a Kreatív manók csapat, melynek során az érdeklődők könnyű összeszerelésre előkészített, ingyenes madáretetőket vehetnek át, melyet elhelyezhetnek saját lakókörnyezetükben. A jelentkezéssel kapcsolatos részletek a Com’ON Sepsi oldalán találhatók, határidő: november 20., péntek.
PUZZLE ITT! A puzzle-kirakó verseny folytatása új koncepcióval jelentkezik: a háromfős csapatok otthonról jelentkezhetnek be online a puzzle-kihívásra, a dobozokat mindenki a verseny órájában nyithatja ki november 20-án. Előzetes regisztráció szükséges. Részletek: www.comonsepsi.ro.

Korlátozott ügyfélszolgálat
Koronavírusos megbetegedések miatt korlátozott az ügyfélfogadás Sepsiszentgyörgy ön­kormányzatának Szociális Tá­mogatási Igazgatóságán. A kedvezményezettek a szűk határidős kérésekhez (gyorssegélyek, családi pótlék, fogyatékos személyeknek járó segélyek, fűtéspótlék stb.) szükséges papírokat naponta 9–13 óráig adhatják le. Az igazgatóság felfüggesztette a terepmunkát, az esettanulmányok készítését, illetve a nem sürgős elbírálással járó iratcsomók fogadását. A polgármesteri hivatal fertőtleníttette a Szociális Támogatási Igazgatóság Erege utcai épületét, az intézményben csak a negatív teszttel rendelkező munkatársak dolgoznak, betartva minden kötelező egészségügyi és biztonsági előírást. Az önkormányzat azt ajánlja a lakóknak, hogy a 0267 312 111-es telefonszámon érdeklődjenek a Szociális Támogatási Igazgatóságnál, mielőtt bemennének személyesen leadni a szükséges iratokat.

Röviden
ÁRAMSZÜNET. Árkoson csütörtökön 9–16 óráig szünetel az áramszolgáltatás.
JOGI TANÁCSADÁS. Balogh Klára jogtanácsos online formában végzi szerkesztőségünkben a szerdánkénti ingyenes jogi tanácsadást. A jogorvoslásra váró ügyek leírását és a kérdést a hpress@3szek.ro e-mail-címre várjuk, a levél tárgyához kérjük beírni azt, hogy Jogi tanácsadás. Kérdéseiket postai úton is eljuttathatják szerkesztőségünkbe, postacímünk: 520003 Sepsiszentgyörgy, Mihai Viteazul tér 2. szám. Ez esetben kérjük, küldjenek felbélyegzett és megcímzett válaszborítékot is.
ÜGYINTÉZÉS. Az EMNT kézdivásárhelyi irodájának nyitvatartási programja: hétfőtől péntekig 9–15 óráig. Telefon: 0267 360 087, 0786 193 581. Arra kérik az ügyfeleket, hogy tartsák be az ajtóra kifüggesztett szabályzatot.
FOGADÓÓRÁK. A veszélyhelyzet ideje alatt Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatalában a fogadóórák telefonon zajlanak. Akik Antal Árpád András polgármesternél kérnek meghallgatást, hívják a polgármesteri kabinet munkatársait a 0267 311 243-as telefonszámon. * Minden csütörtökön 15 és 17 óra között Vargha Fruzsina alpolgármester válaszol a fiatalok kérdéseire a 0267 316 365-ös telefonszámon.
POLGÁRI KEZDEMÉNYEZÉS. Ha még nem támogatta aláírásával a Székely Nemzeti Tanács európai polgári kezdeményezését, megteheti munkanapokon 9–13 óráig a szervezet sepsiszentgyörgyi székházában, a Konsza Samu utca 21. szám alatt. A 0267 318 180-as, illetve a 0744 834 617-es telefonszámon az elektronikus aláírásban is segítséget nyújtanak.
INGYENES JOGSEGÉLYSZOLGÁLATRA számíthatnak mindazok, akiket magyarságuk vagy vélhetően magyarságuk miatt jogsérelem ért. Elérhetőség a 0741 568 527-es telefonon.
LELKI SEGÉLY TELEFONON. Az erdélyi telefonos és internetes lelkisegély-szolgálat szakembereihez hétköznapokon 8–24 óráig fordulhatnak a 0754 800 808-as normál díjas telefonszámon. A névtelenül igénybe vehető szolgáltatás online is működik, az internetes tanácsadás a hallgatlak.lelkisegely@gmail.com e-mail-címen érhető el.
HASZNOS TELEFONSZÁM. A sepsiszentgyörgyi közös temetővel kapcsolatos észrevételek hétköznapokon 8–16 óráig a 0733 937 831-es telefonszámon jelezhetők.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 774
szavazógép
2020-11-17: Közélet - Szekeres Attila:

Betiltatnák a huszárok hagyományőrző egyesületeit (Románok Fóruma)

A Kovászna, Hargita és Maros Megyei Románok Civil Fóruma betiltatná a huszárok hagyományőrző egyesületeit. Mindezt a fasiszta, legionárius, rasszista vagy idegengyűlölő szervezetek, szimbólumok és tetteket, valamint az emberiség elleni népirtás és háborús bűncselekmények kultuszát tiltó sürgősségi kormányrendelet alapján. Az ügyben elsőként Tamás Sándort, Kovászna Megye Tanácsának elnökét idézték be a Bákó megyei rendőr-főkapitányság bűnügyi osztályára tanúként való kihallgatására, keddre.
2020-11-18: Elhalálozás - :

Elhalálozás