Eladósodott Marosvásárhely

2020. november 18., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Marosvásárhely Polgármesteri Hivatalának adóssága 658 millió lej – idézi a Pénzcsinálók Soós Zoltán polgármester hivatalos Facebook-oldalán tett bejegyzését.

A polgármester hozzáteszi, hogy az összeg nem tartalmazza a város alárendeltségébe tartozó vállalatok tartozásait, hiszen jelenleg még zajlik ezeknek az adósságoknak a feltérképezése és összesítése. A 658 millió legnagyobb részét, 551 millió lejt többéves, úgynevezett kötelezettségvállalási hitelek teszik ki. Ugyanakkor 45 millió lejre tehető a kifizetetlen számlák végösszege, az adósság több mint kilencven százaléka esetében már lejárt a törlesztési határidő. Ezenkívül a polgármesteri hivatalnak jelenleg 52 millió lej banki hitele van, 10 millió lejre tehetőek a végrehajtó testület fizetésével, valamint a fogyatékkal élő személyek juttatásaival kapcsolatos elmaradások. A november 10-én elfogadott költségvetés-kiigazítás szerint a város bevételei és kiadásai is 490 millió lej körül alakulnak idén.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint milyen lesz a járvány negyedik hulláma?eredmények
szavazatok száma 846
szavazógép
2020-11-18: Pénz, piac, vállalkozás - Ferencz Csaba:

Magánklinika a központban (Magánvállalkozás)

Dr. Albert András szemorvos és felesége, dr. Albert Kinga allergológus négy évvel ezelőtt határozták el, hogy önálló tevékenységüket saját klinikájukban kívánják folytatni. Így vágtak bele abba a beruházásba, amely megteremtette az első magántulajdonú, teljes értékű műblokkot és rendelőintézetet Sepsiszentgyörgyön a Bălcescu utcában, amelynek megnyitóját november végére tervezik. Az Albert Optimun Medicals létesítményben az utolsó simításokat végzik az építők, hamarosan a bútorzat, az orvosi felszerelések is a helyükre kerülnek. Az orvos házaspárt arról faggattuk, hogy az ötlet megszületésétől az összességében mintegy hatmillió lejes beruházás megvalósításáig eltelt csaknem négy évben milyen motivációk késztették a folytatásra.
2020-11-18: Pénz, piac, vállalkozás - :

Átütemezés

Az adófizetők december 15-ig (jogvesztő határidő) kérhetik az állami költségvetésbe befizetendő adók átütemezését – közli a központi adóhatóság.