MagánvállalkozásMagánklinika a központban

2020. november 18., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Dr. Albert András szemorvos és felesége, dr. Albert Kinga allergológus négy évvel ezelőtt határozták el, hogy önálló tevékenységüket saját klinikájukban kívánják folytatni. Így vágtak bele abba a beruházásba, amely megteremtette az első magántulajdonú, teljes értékű műblokkot és rendelőintézetet Sepsiszentgyörgyön a Bălcescu utcában, amelynek megnyitóját november végére tervezik. Az Albert Optimun Medicals létesítményben az utolsó simításokat végzik az építők, hamarosan a bútorzat, az orvosi felszerelések is a helyükre kerülnek. Az orvos házaspárt arról faggattuk, hogy az ötlet megszületésétől az összességében mintegy hatmillió lejes beruházás megvalósításáig eltelt csaknem négy évben milyen motivációk késztették a folytatásra.

  • Albert András és Kinga – járóbetegrendszerben fogadják a betegeket. A szerző felvétele
    Albert András és Kinga – járóbetegrendszerben fogadják a betegeket. A szerző felvétele

Szakmai továbblépés

Dr. Albert Kinga: A mi szakmánkban a folyamatos szakmai fejlődés során mindig van igény egy kicsit jobbra. Rengeteg képzésen veszünk részt bel- és külföldön egyaránt, és az eddigi ambuláns rendelés helyszínén kezdett kicsi lenni a tér. A szemészeti ellátás esetében ez még hangsúlyosabb volt, mint az én szakmámban, hiszen Háromszéken járóbeteg-szakellátás csak a diagnosztika tekintetében van. Mi lenne, ha olyan teret hoznánk létre, ahol a diagnosztikától a műtétig mindent meg lehetne oldani? – tettük fel a kérdést. És belevágtunk.

Dr. Albert András: Mindent, amit szemészetileg meg lehet csinálni manapság, az itt elvégezhető lesz. Mindenféle szakmai és engedélyeztetési szabványnak megfelelő műtőt építettünk, steril levegővel, azzal a körforgásos rendszerrel, amit előírnak. A pályázat révén a régi házhoz egy új szárnyat építettünk hozzá, amelynek alsó szintjén lesz a szemészeti diagnosztika, a felső szinten pedig a műtő. Uniós pályázatról lévén szó, már a terv elkészítésekor egy sor elvárásnak meg kellett felelni. Nem csak szakmai, hanem anyagi szempontból is, hiszen szükség volt önrészre.

Dr. Albert Kinga: S ha már adott volt a régi épület, azt felújítva allergológiai, immunológiai, kardiológiai-belgyógyászati, érsebészeti szakorvosi konzultációt, illetve később – mivel helyünk lesz rá – gyermeksebészeti konzultációt is el tudunk majd végezni.

 

Pályázat zökkenőkkel

Dr. Albert András: A pályázati dokumentáció előtt kötelező megvalósítási tanulmányt készíteni. Az egyszerű dolog, nem számunkra, hiszen mi orvosok vagyunk, hanem a szakcégek számára. Ám mivel nálunk mindenki csak félig szakember – sajnos, így kell fogalmaznom –, a pályázat megvalósítása korántsem volt zökkenőmentes. A siker érdekében ugyanis minden feltétel teljesítését bevállaltuk, ami az elbírálásnál pontot ért. Például egyértelmű volt, hogy a sérültekkel, a hátrányos helyzetűekkel foglalkozunk, megújuló energiát is használunk, a szelektív hulladékgazdálkodásra is odafigyelünk, ám olyan tétel, mint a szolgáltatás nemzetközi promóciója, már nehezebben megvalósítható. De ezt is bevállaltuk. A pályázat sikeres volt, de a megvalósítás közben derült ki, hogy százezer eurós nagyságrendű orvosi felszerelés, ami elengedhetetlen az engedélyeztetéshez és a jó működéshez, kimaradt a megfelelő költségvetésből. Egyszóval nagyon összetett egy ilyen pályázat elkészítése, nagyon oda kell figyelni, hogy nagy dolgok ne maradjanak ki, illetve hogy a helyükre kerüljenek. De többszöri áttanulmányozás után sem sikerült ezeket a csapdákat elkerülni, és a szakcég sem segített ebben. Arról nem beszélve, hogy időközben elszaladtak az árak, az építőiparban bekövetkezett változások miatt jelentősen növekedtek a költségek, amit már nem lehetett beépíteni a pályázatba. Aztán a tervezés-kivitelezés vonalán sem talált minden, így csaknem a duplájába került az egész, mint a pályázaton elnyert összeg. Azért volt rögös az út, mert építkezéssel együtt vállaltuk be, vagyis szakmánkon kívüli dolgokkal kellett foglalkozni. Így, ha nagyon odafigyelek, tudok már fűtést szerelni, ismerem a fotovoltaikus rendszerek működését. Apropó, megújuló energia: egy tíz kilowattos panelrendszert építettünk be, ám hogy ez mennyire egészíti ki a szükségletet, most még nem tudjuk, hiszen pályázati követelmény volt, hogy úgynevezett hálózaton kívüli rendszert kell megvalósítani, így előreláthatólag nyáron tudjuk kihasználni a kapacitását, ha például légkondicionálásra van szükség. A befektetés összegéből akár húsz évig is lehetett volna törleszteni a konvencionális energiát.

Dr. Albert Kinga: A papírmunka sem volt mindig zökkenőmentes, nagyon hosszú úton jutottunk el az engedélyezésig, majd a beruházás megkezdéséig. Mindezzel együtt látjuk a végét, november végére tervezzük a megnyitót, persze a járványügyi előírások betartása mellett. Egyelőre a már előzőleg meglévőkön kívül öt új munkahelyet hoztunk létre, de későbbi bővítést is tervezünk. Így utólag azt látom, hogy kitalálni nagyon könnyű volt, ám megvalósítani annál nehezebb.

Dr. Albert András: Volt egy kritikus pillanat, amikor kiderült, hogy egy sor dolog kimaradt a pályázatból, illetve elszaladtak az árak, akkor felmerült, hogy elállunk a megvalósítástól. A pályázatkészítő cég is – látva a hiányosságokat – felajánlotta, hogy eláll az anyagi követeléseitől. Nehéz döntés volt, de mégis belevágtunk a megvalósításba. De sok apróbbnak nevezhető, ám meghatározó dolog volt, ami nehézséget okozott. Európai uniós pályázat lévén, az az elképzelésünk sem működött, hogy helyi vállalkozóval valósítsunk meg egy-egy részt. Pozitív példa viszont a felkészült, segítőkész kivitelező helyi csapat. Ezzel együtt ismét belefognánk, hiszen amikor egyik akadályon túljutottunk, a bosszúságokat is hátrahagytuk.

Dr. Albert Kinga: Rengeteget tanultunk, s ha újra kellene kezdeni, akkor rengeteg buktatót ki tudnánk kerülni. A járványhelyzet pedig egy dologban segítségünkre volt, hiszen sokat fejlődött az adminisztráció. A pályázati dokumentációhoz, az elszámoláshoz korábban majdnem teljes nyomdával, de legalább egy külön másológéppel kellett rendelkezni, hogy a rengeteg papírt előállítsuk. Ezt most már nagyjából digitális úton meg lehet valósítani.

 

Klinika

Dr. Albert András: Az ötlettől a terv megvalósításáig arra törekedtünk, hogy járóbetegrendszerben lehessen megoldani minden egyes szemészeti beavatkozást. Vagyis a beteget nem kell befektetni, ami a beavatkozás gyorsaságát, de biztonságát is növeli. Mindezt egy olyan műtőben, amely az állami kórházakban működő egységek feltételeit minden szempontból teljesíti, például a sterilitás, a felület mérete vagy a légköbméter vonatkozásában. Bár szakmai szempontból a szemészeti műtéthez nem kellene akkora tér, mint például egy ortopédiaihoz, a teljesítendő feltételek azonosak. Párhuzamosan öt szakorvosi ellátást tudunk biztosítani, van mintavételi pontunk is. Természetesen megtartjuk szerződésünket az egészségbiztosítóval, így a finanszírozott keretösszegig az általa elszámolt szolgáltatások ingyenesek lesznek.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint milyen lesz a járvány negyedik hulláma?eredmények
szavazatok száma 846
szavazógép
2020-11-18: Sport - :

Bolt szerint nincsenek veszélyben a világcsúcsai (Atlétika)

Usain Bolt nyolcszoros olimpiai bajnok síkfutó szerint a jelenlegi mezőnyben nincs olyan atléta, aki valós veszélyt jelentene világcsúcsaira.
2020-11-18: Pénz, piac, vállalkozás - :

Eladósodott Marosvásárhely

Marosvásárhely Polgármesteri Hivatalának adóssága 658 millió lej – idézi a Pénzcsinálók Soós Zoltán polgármester hivatalos Facebook-oldalán tett bejegyzését.