Illegális cigarettakereskedelem

2020. november 18., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Több mind 58 millió lej értékben foglaltak le illegálisan forgalmazott cigarettát a hazai hatóságok az év első tíz hónapjában – írja az Agerpres a British American Tobacco (BAT) által fenntartott www.stopcontrabanda.ro portálra hivatkozva.

  • Fotó: CECAR Buseness Magazin
    Fotó: CECAR Buseness Magazin

Az elkobozott mennyiség 20 százalékkal kevesebb, mint az előző év azonos időszakában volt, a fokozódó ellenőrzések hatására a feketepiacon forgalomba hozott cigaretta aránya 10 százalék alá csökkent, ami lehetővé tette a dohánypiac adózásából származó állami bevételek megtartását. A BAT rámutat: a kelet-európai országok közül Romániában a legelterjedtebb a cigarettacsempészet, ami annak tulajdonítható, hogy több mint kétezer kilométeres határvonala van olyan EU-n kívüli országokkal, ahol a dohány ára akár hatszor is alacsonyabb lehet. Az illegális cigarettakereskedelem évente mintegy hárommilliárd lejjel károsítja meg az államot, miközben minden egyes konténer illegális cigaretta egymillió eurós hasznot hoz a csempészhálózatoknak.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint milyen lesz a járvány negyedik hulláma?eredmények
szavazatok száma 846
szavazógép
2020-11-18: Pénz, piac, vállalkozás - :

Növekvő építőipar

Az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 17,6 százalékkal nőtt az első háromnegyed évben az egy évvel korábbihoz képest – közölte az Országos Statisztikai Intézet.
2020-11-18: Belföld - :

Egyelőre nem lesz szükségállapot

Ha az esetszámok nem nőnek, nem indokolt a szükségállapot bevezetése – mondta tegnap Ludovic Orban miniszterelnök az egészségügyi minisztérium székhelyén. A kormányfő szerint Románia jelenlegi PCR-tesztelési kapacitása a koronavírusra napi 53–54 ezer.