Egyelőre nem lesz szükségállapot

2020. november 18., szerda, Belföld

Ha az esetszámok nem nőnek, nem indokolt a szükségállapot bevezetése – mondta tegnap Ludovic Orban miniszterelnök az egészségügyi minisztérium székhelyén. A kormányfő szerint Románia jelenlegi PCR-tesztelési kapacitása a koronavírusra napi 53–54 ezer.

  • Fotó: capital.ro
    Fotó: capital.ro

A kormányfőtől azt kérdezték az újságírók, hogy mennyire látja valószínűnek a szükségállapot bevezetését a választásokat követően. „Ha a helyzet ellenőrzés alatt lesz, ha nem nőnek az esetszámok, akkor nem lesz szükség ilyen intézkedésre. Egyértelműen elmondtuk már, hogy nem akarunk további korlátozásokat” – felelte Orban.

A miniszterelnök úgy vélekedett, nem biztos még, hogy a járványügyi görbe ellaposodott, noha múlt héten az esetszám enyhén csökkent az előző héthez képest. Kifejtette: nagyon sokan vannak, akik terjeszthetik a vírust. Más országokban az esetszámok exponenciálisan nőttek, ennek nálunk elejét kell venni, hogy az egészségügyi rendszer bírja a terhelést – tette hozzá Orban.

Románia jelenlegi PCR-tesztelési kapacitása a koronavírusra napi 53–54 ezer – jelentette ki ugyancsak tegnap a kormányfő. Elmagyarázta, hogy azért nem végeznek a jelenlegi 30 ezer körülinél több tesztet naponta, mert vagy nincs ennél több erre irányuló kérés, vagy pedig a mintavétel kapacitása korlátozott. A kormányfőt az egészségügyi minisztériumban lezajlott munkamegbeszélés után kérdezték ebben az ügyben, megemlítve neki, hogy korábban azt nyilatkozta, szándékukban áll napi 50 ezerre növelni az ország tesztelési kapacitását, de a naponta elvégzett tesztek száma nem mutat ilyen fokú emelkedést.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 2821
szavazógép
2020-11-18: Pénz, piac, vállalkozás - :

Illegális cigarettakereskedelem

Több mind 58 millió lej értékben foglaltak le illegálisan forgalmazott cigarettát a hazai hatóságok az év első tíz hónapjában – írja az Agerpres a British American Tobacco (BAT) által fenntartott www.stopcontrabanda.ro portálra hivatkozva.
2020-11-18: Belföld - :

Az egészségügyi rendszer áldozataira emlékeztek

Az elavult, túlterhelt és rosszul szervezett román egészségügyi rendszer áldozatainak emlékére szervezett néma tüntetést tegnap a Sanitas egészségügyi szakszervezet Bukarestben a kormány székháza előtt.