Tilos a rendeletek általi jogalkotás

2020. november 18., szerda, Belföld

Hallgatólagosan elfogadta a képviselőház a 2019/57-es sürgősségi kormányrendeletet módosító és kiegészítő törvénytervezetet, amely megtiltaná a sürgősségi kormányrendeletek révén történő jogalkotást a bűncselekmények, büntetések és az igazságszolgáltatás megszervezése kérdéskörében.

  • Fotó: libertatea.ro
    Fotó: libertatea.ro

A tervezet a 2019. májusi népszavazás eredményét önti jogszabály formájába. A tervezet indoklása szerint a referendumon az urnák elé járult állampolgárok 85,91 százaléka egyetértett azzal, hogy korrupciós ügyekben elítélt személyek ne kaphassanak kegyelmet vagy amnesztiát, valamint, hogy a kormány ne bocsáthasson ki sürgősségi rendeletet olyan kérdésekben, amelyek bűncselekményekkel kapcsolatosak.

Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a december 6-i parlamenti szavazáson?eredmények
szavazatok száma 1169
szavazógép
2020-11-18: Belföld - :

Előkészítik az oltást

Valeriu Gheorghiţát, a központi katonai kórház járványügyi főorvosát nevezték ki a koronavírus elleni országos oltási kampány koordinátorának – jelentette be tegnap Klaus Iohannis államelnök.
2020-11-18: Világfigyelő - :

Kovács Zoltán a Mandinernek: Magyarország nem jókedvéből vétózott

Kifejezetten veszélyes folyamatok indultak el az unióban, köztük a gazdaság és a politikai ideológiák összemosása – nyilatkozta Kovács Zoltán, a nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár, aki szerint nem a magyar kormány szegte meg a szavát a költségvetés, illetve a jogállamisági mechanizmus kapcsán.