Mi, hol, mikor?

2020. november 19., csütörtök, Mi, hol, mikor?

Harmincéves a Háromszék Táncegyüttes
A Háromszék Táncegyüttes idén ünnepli megalakulásának 30. évfordulóját. A járványügyi helyzetre való tekintettel virtuális térben tartják meg az ünnepi programsorozatot.

A mai program:  19 órától Rendek között, vonók mögött – Népzenészsorsok a XXI. századból, Kolozsváron élő népzenészek koncertje. Pénteken: 18 órától Heveder zenekar: Örömmuzsika Borospatakáról; 18.20-tól könyvbemutató – Fekete Réka: Táncösvényeken; 20 órától filmbemutató: riportfilm a jubiláló Háromszék Táncegyüttesről. Szombaton: 11 órától gyermekelőadás: Az én mesém; 19 órától online ünnepi gálaműsor. A rendezvény zárásaként szombaton 19 órától virtuális ünnepi gálaműsoron barangolnak táncösvényeken. Az online programsorozat az együttes Facebook-oldalán zajlik, a facebook.com/haromszek címen elérhető. Az egyes műsorpontok az oldal „események” menüpontja alatt találhatóak.

Programok a Com’ON Sepsin
ETESD ÉS VÉDD A MADARAKAT! címmel indít közösségi kezdeményezést a Kreatív manók csapat, melynek során az érdeklődők könnyű összeszerelésre előkészített, ingyenes madáretetőket vehetnek át, hogy elhelyezzék saját lakókörnyezetükben. A jelentkezéssel kapcsolatos részletek a Com’ON Sepsi oldalán találhatók, határidő: november 20., péntek.
PUZZLE ITT! A puzzle-kirakó verseny folytatása új koncepcióval jelentkezik: a háromfős csapatok otthonról jelentkezhetnek be online a puzzle-kihívásra, a dobozokat mindenki a verseny órájában nyithatja ki november 20-án. Előzetes regisztráció szükséges. Részletek: www.comonsepsi.ro.
AZ EGÉSZSÉGES MOZGÁS SZÜLÉS ELŐTT, SZÜLÉS UTÁN című online eseményen november 21-én, szombaton 10 órától bemutatásra kerülnek olyan mozgásformák, melyeket kismamák, illetve anyukák kisbabájukkal végezhetnek. Szó lesz a szétnyílt hasizom felismeréséről és annak regenerálódásáról, valamint a gátizom fontosságáról és erősítéséről is. A részvételi szándékot előzetesen kell jelezni az esemény Facebook-oldalán.

Jövőformáló agrártudomány
Az Erdélyi Múzeum-Egyesület Agrártudományi Szakosztálya idén is az EME Sepsiszentgyörgyi Fiókegyesületével, a Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Karának Kertészmérnöki Tanszékével, valamint az illyefalvi LAM Alapítvánnyal közösen szervezi meg november 21-én 10 órától tudománynapi videokonferenciáját. A XVI. agrártudományi konferencia célja: megismertetni a tudománynak az agrárium alakulására gyakorolt hatását és ennek jövőbeni szerepét; az agráriumot elősegítő interdiszciplinaritás ösztönzése, szakmai közösségek és együttműködések kialakítása, támogatása és a fiatal kutatók érdeklődésének ösztönzése, illetve a kutatómunkába való bevonásuk. A rendezvény csatlakozási linkje: facebook.com/events/361373408483268.

Kiállítás
MAGMA. A kolozsvári Ecsetgyár és a sepsiszentgyörgyi Magma Kortárs Művészeti Kiállítótér online tárlatvezetéssel nyitotta meg a Befejezett jövő/Viitor Anterior című projektjét. Ciprian Mureșan és Șerban Savu egy már elismert művésznemzedék tagjai, a projekt aktív szereplői. Mircea But, David Farcaș, Camilia Filipov, Lucia Ghegu, Adela Giurgiu, Lucian Popăilă, Ioana Sisea és Paul Stoie alkotásai két hónapig találnak otthonra a sepsiszentgyörgyi Marma terében. Új rendeletek érvénybelépéséig a teljes kiállítást online lehet megtekinteni az Ecsetgyár Instagram-oldalán.

Hitvilág
KRISZTUS KIRÁLY-TEMPLOM. A sepsiszentgyörgyi Gyár utcai templomban minden csütörtökön 17 órától szentségimádást tartanak. Ma az Élet a Lélekben imacsoport tagjait vezetik az imaórát. S Vasárnap, november 22-e Krisztus Király vasárnapja, a templom búcsúünnepe. Csütörtökön, pénteken és szombaton előkészületet tartanak a 18 órától kezdődő szentmiséken. Szombaton 16 órától elmélkedés a lelkiségek számára és szentségimádás a templomban. Az esti szentmisék a plébánia Facebook-oldalán élőben is követhetők. Az elmélkedéseket és az ünnepi szentmiséket Jakabos Barnabás jezsuita szerzetes tartja. A szentmisék előtt és alatt szentgyónásra van lehetőség. A búcsú napján 10.30 órától és 18 órától lesz az ünnepi igehirdetés, de 8.30-tól és 12 órától is tartanak szentmisét.
SZENT JÓZSEF-TEMPLOM. A sepsiszentgyörgyi belvárosi templomban ma 18 órától a családfa imalánc résztvevőiért ajánlják fel a szentmisét. Vasárnap, az egyházi év utolsó vasárnapján, Krisztus Király ünnepén a szentmisék a megszokott időben (7.30, 9, 10.30, 12 és 18 órától) lesznek. Az esti szentmisére várják a jubiláló házastársakat, akik 25 vagy 50 éve kötöttek házasságot. A meghívókat elküldték, de ha valakik kimaradtak volna, őket is szeretettel várják. Az ünnepeltek a szentmise végén jubileumi áldásban részesülnek.
ÖRÖKÖS SZENTSÉGIMÁDÁSI NAPOT tartanak ma Nyujtódon, pénteken Zabolán, szombaton Hilibben, vasárnap Haralyban.
MÁRIA-ÁHÍTATOT tartanak Kovásznán szombaton 17 órától szentségimádással, szentmisével, rózsafüzérrel és gyertyás körmenettel. Várják a háromszékieket a helyi plébániatemplomba. A szentmisét az erdélyi Mária Rádió közvetíti.

Megjelent
A Székelyföld folyóirat novemberi számában verssel jelentkezik Markó Béla, Dankuly Csaba, Bajna György és Szentgyörgyi László. Prózát publikál Abafáy-Deák Csillag, Buna Blanka Boróka és Lőrincz György. A Ködoszlás rovatban Tófalvi Zoltán Moyses Mártonról és más határon túli ’56-os áldozatokról közöl tanulmányt, az Ujjlenyomat rovatban Szemerjai Demeter Károly, egy 19. századi iskolamester önéletírása olvasható, közreadja Magyarosi Sándor. Az Academica Transsylvanica rovatban Székely Ferenc beszélgetése olvasható a 89 éves Jakab Sámuel talajtanossal, földrajzi szakíróval. A Mens sana rovatban Csinta Samu beszélget Basa János olimpikon jégkorong-válogatott játékossal, ifj. György László pedig a csíkszeredai Vaclav Novak jégkorongozóval. Kritikát Lakatos-Fleisz Katalin és Tamás Dénes közöl Láng Zsolt Bolyai című regényéről, Sántha Attila pedig Balázs Lajos Cérna és tű. A paraszti világ szerelmi eposza című tanulmánykötetéről. A lapszám végén olvashatók a Székelyföld folyóirat idei díjazottainak – Halász Péter, Szonda Szabolcs, Száraz Miklós György, Ádám Szilamér – laudációi.
A Székelyföld megvásárolható a H–Ppress lapterjesztő standjain, könyvesboltokban, vagy megrendelhető a szerkesztőségben. További részletek: www.szekelyfoldfolyoirat.ro.

Röviden
ÁRAMSZÜNET. Árkoson ma 9–16 óráig szünetel az áramszolgáltatás.
FOGADÓÓRÁK. A veszélyhelyzet ideje alatt Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatalában a fogadóórák telefonon zajlanak. Akik Antal Árpád András polgármesternél kérnek meghallgatást, hívják a polgármesteri kabinet munkatársait a 0267 311 243-as telefonszámon. ♦ Minden csütörtökön 15 és 17 óra között Vargha Fruzsina alpolgármester válaszol a fiatalok kérdéseire a 0267 316 365-ös telefonszámon.
POLGÁRI KEZDEMÉNYEZÉS. Ha még nem támogatta aláírásával a Székely Nemzeti Tanács európai polgári kezdeményezését, megteheti munkanapokon 9–13 óráig a szervezet sepsiszentgyörgyi székházában, a Konsza Samu utca 21. szám alatt. A 0267 318 180-as, illetve a 0744 834 617-es telefonszámon az elektronikus aláírásban is segítséget nyújtanak.
INGYENES JOGSEGÉLYSZOLGÁLATRA számíthatnak mindazok, akiket magyarságuk vagy vélhetően magyarságuk miatt jogsérelem ért. Elérhetőség a 0741 568 527-es telefonon.
LELKI SEGÉLY TELEFONON. Az erdélyi telefonos és internetes lelkisegély-szolgálat szakembereihez hétköznapokon 8–24 óráig fordulhatnak a 0754 800 808-as normál díjas telefonszámon. A névtelenül igénybe vehető szolgáltatás online is működik, az internetes tanácsadás a hallgatlak.lelkisegely@gmail.com e-mail-címen érhető el.
HASZNOS TELEFONSZÁM. A sepsiszentgyörgyi közös temetővel kapcsolatos észrevételek hétköznapokon 8–16 óráig a 0733 937 831-es telefonszámon jelezhetők.

Ügyelet
Sepsiszentgyörgyön ma 20–8 óráig a Sport utcai 4-es Galenus (telefon: 0367 800 011; éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki); Kézdivásárhelyen ma a Szent Anna (0267 360 015) gyógyszertár teljesít szolgálatot.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 2822
szavazógép
2020-11-18: Belföld - :

Ismét tízezer fölött az új fertőzöttek száma

A központi hatóság jelentése szerint az elmúlt 24 órában 10 269 új fertőzést igazoltak, a nyilvántartott fertőzöttek száma 383 743-ra emelkedett. Összesen 168 új haláleset történt, ezzel az áldozatok száma 9429-re nőtt. 1174 beteget ápolnak intenzív osztályon, pont ugyanannyit, mint egy nappal korábban. Háromszéken 75, Maros megyében 243, Hargita megyében pedig 53 új fertőzöttet azonosítottak a tegnap óta.
2020-11-19: Elhalálozás - :

Elhalálozás