KézdivásárhelyRestaurálják az ablakokat

2020. november 19., csütörtök, Közélet

A kantai minorita rendház felújításával párhuzamosan zajlott a nyár folyamán a Szentháromság római katolikus templom tornyának a tatarozása, amely 120 ezer lejes állami támogatásból és ugyanakkora önrészből valósult meg.

Jelenleg a négy ólomkeretes ablak restaurálása zajlik. A kantai templom színes üvegablakai Waltherr Gida és Ligeti Sándor budapesti üvegfestők műhelyeiben készültek 1901-ben és 1902-ben. Az azokon látható képeken az adományozó családok valamelyik ősének védőszentjeit ábrázolták. Két ablak már a régi pompájában díszlik, a harmadik felújítása most van folyamatban Kolozsváron Egri István üvegművész műhelyében, a negyedik restaurálása februárra készül el.

Az Egri-műhelyben új ólomrácsot készítettek a nagyméretű ablakoknak, pótolták a hiányzó szemeket és megtisztították a több mint százéves táblákat.

Hozzászólások
Szavazás
Ön kire szavaz a vasárnapi parlamenti választásokon?


eredmények
szavazatok száma 457
szavazógép
2020-11-19: Közélet - Fekete Réka:

Ellenőrök lepték el az intézményt (Megyei kórház)

Egyre súlyosabb koronavírusos eseteket látnak el a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórházban, a sebészeti osztály túlterhelt a járvány okán késleltetett műtétek miatt, és eközben egymást érik az ellenőrzések az intézményben, amelyek egy országos vizsgálódási hullám részeként érték el Háromszéket. A helyzetet tegnap online sajtótájékoztatón ismertette dr. Roșu Mátyás orvos igazgató és András-Nagy Róbert menedzser.
2020-11-19: Közélet - :

Antal Árpád: magyarok vagyunk, és ez egy biztos pont a bizonytalanságban

– A 2020-as évet bizonyára senki sem így képzelte, a járvány gyökerestül átalakította az életünket. Ön azt mondta március 15-én, amikor ez az egész kezdődött, hogy ép ésszel megmaradni csak úgy lehet, ha meg tudjuk találni mindennek a színét is, nemcsak a fonákját. Nehéznek bizonyul megtalálni a jót a mostani helyzetben…