Távoktatás BarótonNehezebb, de nem lehetetlen

2020. november 19., csütörtök, Közélet

Nem könnyű a tanárnak, nem egyszerű a diáknak, de a legtöbben sikeresen alkalmazkodnak a távoktatáshoz Baróton is. A Baróti Szabó Dávid Középiskola és a Gaál Mózes Általános Iskola vezetősége úgy véli, bár akad, aki számára nem biztosított az internethozzáférés vagy a megfelelő eszköz, de ha valaki tanulni akar, az a mostoha körülmények ellenére is tud haladni.

  • A szerző felvétele
    A szerző felvétele

A középiskola diákjai közül 182-en laptopról, 171-en telefonról, 43-an asztali számítógépről követik az órákat, hatnak viszont semmilyen eszköze nincs. A tanulók zöme minden reggel gép elé ül, de nem biztos, hogy hét órán át követi is az órákat: gyakran szakad meg internetes kapcsolatuk, s az sem ritka, hogy villany nélkül maradnak.

A tanárok számára sem egyszerű órát tartani. Ők technikailag jobban felszereltek, de volt már példa arra, hogy a gyenge jel miatt a pedagógusnak gépkocsiból kellett bejelentkeznie, mert otthonából nem, csak településének megadott pontjáról kapcsolódhatott elfogadható minőségben a világhálóra, és megesett az is, hogy az optimális feltételek csak a fürdőben voltak meg. Sokuknak hiányzik a tábla, és az is, hogy nem tudnak feladatlapokkal dolgozni. A szakiskolások gyakorlati oktatása jóformán teljesen ellehetetlenült, hiszen sem állattenyésztést, sem autószerelést nem lehet a képernyőn keresztül tanulni.

Derzsi-Ráduly Kázmér, a középiskola igazgatója úgy véli, a technikai felszerelések biztosítása hamarosan megoldódik. A ROSE (Romanian Secondary Education) projekten keresztül is kellene érkeznie kiosztható gépnek, és a polgármesteri hivatal is jelezte, kész segíteni. Jó lenne, ha mihamarabb leszállítanák a táblagépeket, laptopokat és okostáblákat, mert nagyon fárasztó áldott nap a telefon kis képernyőjét figyelni.

A Gaál Mózes Általános Iskola mind a 661 diákja regisztrált a tanintézmény által használt oktatási platformra, de azért akad olyan tanuló, aki mondvacsinált okok miatt nem vesz részt az órákon. Az, hogy nincs megfelelő gépük, nem jelenthet elvileg gondot, hiszen akinek feltétlen szüksége van, annak tudnak adni. Számítógépet kevesebben, mindössze nyolcan igényeltek, az informatikusuktól viszont többen kértek technikai útbaigazítást.

A tanítók és tanárok tavasszal már beszerezték a megfelelő eszközöket, ezért otthonról tartják óráikat, ám ha úgy ítélik meg, szükségük van valamilyen felszerelésre, akkor természetesen az iskolából is bejelentkezhetnek. Az órák hosszát lerövidítették – korcsoportonként 20 és 40 perc közt váltakozik –, az elemisták számára délután tartják a foglalkozást, amikor a gépeket kezelni tudó felnőttek is otthon vannak.

„Az órák nem maradnak el, felelni lehet és a felmérőket meg lehet írni, mindenki próbál alkalmazkodni a rendkívüli körülményekhez. Azt viszont el kell ismernem, érződik, hogy ki milyen támogatást kap otthon, így van, aki kevésbé érzi az online tartott órák hátrányát és jobban halad” – nyilatkozta Bán Annamária igazgató.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 2820
szavazógép
2020-11-19: Máról holnapra - Farcádi Botond:

Közösségben gondolkodni

Ki ne várná, hogy végre minden olyan legyen, mint nem is olyan régen? Inkább legyen forgalmi dugó minden reggel az iskolák előtt, csak végre gyermekzsivajtól lenne hangos a tanodák környéke, ne otthon legyenek bezárva a képernyők elé a diákok.
2020-11-19: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Mosolyműhely a gyermekekért (Taneszközöket és ajándékokat gyűjtenek)

Nehéz sorsú gyermekeknek kíván eszköztámogatást biztosítani az Életmentő Kupakok Egyesület és az Ever Fixit Smartphone szerviz által napokban indított kampány. A kezdeményezés célja, hogy okostelefonokkal, laptoppal vagy táblagéppel segítsék a távoktatáshoz való hozzáférést azon családokban, ahol ezek az eszközök nem állnak a gyermekek rendelkezésére.