A csehek és a szlovákok másképp látják

2020. november 19., csütörtök, Világfigyelő

Tomás Petrícek cseh külügyminiszter bízik abban, hogy az európai uniós költségvetési keretet és a helyreállítási alapot érintő vita nem fogja hátráltatni az európai pénzek kifizetését az egyes tag­államoknak.

  • A V4-ek külügyminiszterei: Jacek Czaputowicz lengyel, Ivan Korčok szlovák, ­Szijjártó Péter magyar és Tomás Petrícek cseh külügyminiszter
    A V4-ek külügyminiszterei: Jacek Czaputowicz lengyel, Ivan Korčok szlovák, ­Szijjártó Péter magyar és Tomás Petrícek cseh külügyminiszter

A cseh diplomácia vezetője erről tegnap a Prágai Európai Csúcstalálkozó elnevezésű internetes videokonferencián beszélt. A jogállamiság elvét Tomás Petrícek az Európai Unió egyik alapértékének tartja.

Az európai pénzek kifizetését Magyarország és Lengyelország hétfőn vétózta meg. Budapest és Varsó lépésének indokaként közölte: nem értenek egyet azzal, hogy az európai pénzek kifizetését jogállamisági kritériumok betartásához kössék.

„A helyzet azt mutatja, hogy nem mindig érthetünk egyet visegrádi partnereinkkel. Csehország számára a német elnökség által elért kompromisszum teljes mértékben elfogadható” – jelentette ki a szociáldemokrata cseh külügyminiszter, akinek szavait a közszolgálati cseh hírtelevízió idézte.

Az Európai Unió nemcsak az egyes tagállamok közötti tranzakciókról szól – fejtette ki Petrícek –, hanem az értékekről és az elvekről is, amelyek egyike a jogállamiság elveinek tiszteletben tartása. „Arról is szól, hogyan ellenőrizzük a ­közpénzek felhasználását. Az összes tagállam adófizetőinek a pénzéről van szó, a jogállamiság tisztelete a pénzük védelmét is jelenti” – mutatott rá Tomás Petrícek.

„Számunkra nagyon fontos annak a módnak a megtalálása, hogy hogyan tudjuk a helyzetet feloldani. Úgy vélem, hogy végül Lengyelországnak és Magyarországnak is szüksége van a koronavírus-járvány szociális és gazdasági következményeinek áthidalására” – vélekedett a cseh tárcavezető. Közös érdek, hogy mielőbb elfogadjuk a helyreállítási alapot és a közös költségvetési keretet is – jegyezte meg Petrícek.

„A vétó nem jelenti a tárgyalások végét” – jelentette ki a konferencián Ivan Korčok szlovák külügyminiszter. Úgy vélte: ezért nagyon fontos, hogy az európai uniós tagállamok vezetői mihamarabb személyesen is találkozhassanak, és ne csak videokonferenciák keretében beszéljenek egymással.

Ivan Korčok egyetértett cseh kollégájával abban, hogy a jogállamiság az Európai Unió egyik alapelve. Szerinte nagyon szerencsétlen lenne, ha a jogállamiság elve megosztaná az Európai Uniót. „Ez az elv mindannyiunkra alkalmazható. Jogállamiság nélkül nem lesznek pénzátutalások a tagállamok között, és nem lesz szolidaritás sem” – jegyezte meg a szlovák miniszter.

Hozzászólások
Szavazás
Ön kire szavaz a vasárnapi parlamenti választásokon?


eredmények
szavazatok száma 458
szavazógép
2020-11-19: Világfigyelő - :

Szlovénia kiállt a vétózók mellett

Janez Janša szlovén kormányfő levélben fordult az EU-vezetőihez, és a következő hétéves uniós keretköltségvetésről, valamint a helyreállítási alapról a júliusi EU-csúcstalálkozón született megállapodás betartására szólított fel, amelyet szerinte az Európai Tanács és az Európai Parlament aláásott azzal, hogy a pénzek kifizetését a jogállamisághoz kötötte – írta a helyi sajtó tegnap.
2020-11-19: Világfigyelő - :

Tüntetések Berlinben

Csaknem kétszáz embert őrizetbe vett és vízágyúkat is bevetett a rendőrség tegnap Berlinben egy tüntetés után, amelyet a koronavírus-járvány lassítását szolgáló korlátozások ellen tartottak.