Koronavírus-járványIngyenes lesz, de nem kötelező az oltás

2020. november 20., péntek, Belföld

Jövő héten véglegesíti és ismerteti az ország COVID-19 elleni oltási stratégiáját a kampány levezetésével megbízott csapat, amelyet Valentin Gheorghiţă orvos ezredes irányít – jelentette ki tegnap Ludovic Orban miniszterelnök. A kormányfő szerint az első adag oltások akár decemberben megérkezhetnek. Hangsúlyozta: a védőoltás nem kötelező, de ingyenes lesz.

  • Fotó: bizbrasov.ro
    Fotó: bizbrasov.ro

Ludovic Orban miniszterelnök azt mondta a szerda esti kormányülés kezdetén, hogy a koronavírus elleni oltás létezik, az engedélyeztetés utolsó szakaszában van, és megalapozott remény van a világjárvány megállítására. „Nekünk fel kell készülnünk, meg kell szerveznünk, hogy amint hozzáférünk az első kiutalt oltásadagokhoz, be tudjuk indítani a vakcinakampányt” – fogalmazott.

A tegnap újságírói kérdésre válaszolva a kormányfő azt mondta, az oltási prioritásokat annak függvényében szabják majd meg, hogy milyen mennyiségű vakcinát kap Románia, illetve hogy milyen ütemben érkeznek majd a vakcinaadagok.

Szerinte a koronavírus elleni küzdelemben részt vevő egészségügyi dolgozók beoltása mindenképpen prioritást élvez, majd a kockázati csoportokba tartozók következnek, azok az idős személyek, akiknek más betegségeik is vannak. Ezt követően a „stratégiai ágazatokban”, például védelem, energiaszektor, közszolgáltatások terén dolgozók beoltása következne – tette hozzá. Nincs prioritásuk a minisztereknek, államtitkároknak, más köztisztviselőknek, hogy megkapják a koronavírus-elleni oltást – közölte.

Mint mondta, tudomásuk szerint egy, már aláírt szerződés értelmében 200 millió adag koronavírus elleni vakcinát biztosítanak az uniós tagországoknak, és szükség esetén további 100 millió adagot kaphatnak az EU-s államok. A megkapott mennyiséget az országok lakosságának számával arányosan osztják szét a tagállamok között – magyarázta.

A miniszterelnök úgy véli, az első adag oltások már decemberben megérkezhetnek, és – mint fogalmazott – nem mondana igazat, ha azt állítaná, hogy jelen pillanatban Románia készen áll logisztikai szempontból az oltáskampányra. Hangsúlyozta, hogy a védőoltás nem lesz kötelező, de ingyenes lesz.

Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a december 6-i parlamenti szavazáson?eredmények
szavazatok száma 1143
szavazógép
2020-11-20: Közélet - :

Játékos ismerkedés a kultúrával

Sokoldalú képzés révén ismerkedhetett mintegy 150 háromszéki diák egyebek mellett a művészetekkel, kultúrával a Turulmadár Egyesület Oktatás – ismeret – kultúra című programja révén. A személyes élményeken és tapasztalaton alapuló projekt célja, hogy a résztvevők készségeit, ismereteit iskolán kívüli tevékenységeken is fejlesszék.
2020-11-20: Belföld - :

A kormányfő elítélte a magyar–lengyel vétót

Ludovic Orban kormányfő szerint a helyreállítási terv Magyarország és Lengyelország általi vétózása hátrányosan érinti az egész Európai Uniót.