Játékos ismerkedés a kultúrával

2020. november 20., péntek, Közélet

Sokoldalú képzés révén ismerkedhetett mintegy 150 háromszéki diák egyebek mellett a művészetekkel, kultúrával a Turulmadár Egyesület Oktatás – ismeret – kultúra című programja révén. A személyes élményeken és tapasztalaton alapuló projekt célja, hogy a résztvevők készségeit, ismereteit iskolán kívüli tevékenységeken is fejlesszék.

A Berde Mózsa Kör keretében megvalósuló projekt révén a 7–14 éves korosztály kulturális értékek iránti érdeklődésének fenntartásához és növeléséhez kívántak hozzájárulni a kezdeményezők. A Furus Levente egyesületi elnök által jegyzett beszámoló szerint a programhoz csatlakozó gyermekek számára különböző tevékenységet kínáltak: dráma- és múzeumpedagógiai műhelyfoglalkozást, ismerkedést a fotó- és filmezési technikákkal, valamint a népi értékekre összpontosító foglalkozást is.

A múzeumpedagógia foglalkozásokon a múzeumban felhalmozott anyagi és szellemi javak élményszerű tolmácsolása történt, modern művészeti eljárásokat, alkotásokat ismertek meg a gyerekek. Betekintést nyertek a technikai hátterekbe, megismerték a kortárs művészetek fogalmát, annak elemeit, valamint ki is próbálhatták ezeket. A drámapedagógiai és múzeumpedagógiai műhelyfoglalkozások az Osonó Színházműhellyel együttműködő szakemberrel, Prezsmer Boglárkával, valamint a Magma Kortárs Művészeti Kiállítótér munkatársaival partnerségben valósultak meg.

Raymond Gheorghiță közreműködésével a gyerekek betekintést nyertek a filmezés és a fotózás történetébe, megismerhették azokat az eszközöket, melyeket ebben a szakmában használnak. Mint kiderült, a foglalkozáson a legnagyobb élményt a kamerás drón használata jelentette.

Ségercz Ferenc népzenész, népzenekutató, hangszerkészítő a népi hangszerek világába vezette a részt vevő sepsiszentgyörgyi, kökösi, rétyi, gelencei, nagyajtai, kálnoki és középajtai diákokat, akiknek egyebek mellett a pásztorfurulya-használatát és a hangszer­készítés technikáit is bemutatta.

A Turulmadár Egyesület oktatási-nevelési programjának megvalósulását a Román Nemzeti Kulturális Alap, a Bethlen Gábor Alap és a LC Packaging Kft. Sepsiszentgyörgy támogatta. (dvk)

Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a december 6-i parlamenti szavazáson?eredmények
szavazatok száma 1141
szavazógép
2020-11-20: Kultúra - Puskás Attila:

Franciásabb név (Egykori olvasmányaim)

Ahhoz, hogy egy író megírja egy másik neves író életrajzát, szerintem oly mértékben kell hasonulnia a választott szerzővel, hogy senki ne ismerje fel azt a „légáramlást”, amely eközben átsuhan felettük, és viszi a „megmagyarázás” szándékát is. Többletnehézség egy más nemzet hírességét – lehetőleg – hitelesen ábrázolni. Különösen, ha ez a két nép történelmi kutya-macska barátságot élt meg.
2020-11-20: Belföld - :

Ingyenes lesz, de nem kötelező az oltás (Koronavírus-járvány)

Jövő héten véglegesíti és ismerteti az ország COVID-19 elleni oltási stratégiáját a kampány levezetésével megbízott csapat, amelyet Valentin Gheorghiţă orvos ezredes irányít – jelentette ki tegnap Ludovic Orban miniszterelnök. A kormányfő szerint az első adag oltások akár decemberben megérkezhetnek. Hangsúlyozta: a védőoltás nem kötelező, de ingyenes lesz.