Távgyógyászat és önkéntes munka

2020. november 20., péntek, Belföld

A COVID-kórházakban önkéntes munkát vállaló orvostanhallgatók bátorításáról, illetve a távgyógyászat jogalapjának megteremtéséről fogadott el sürgősségi rendeleteket a kormány.

  • Fotó: alba24.ro
    Fotó: alba24.ro

Ezentúl az orvosi egyetemek negyed-, ötöd- és hatodéves hallgatói, illetve az asszisztensképzők harmad- és negyedéves diákjai is vállalhatnak önkéntes munkát a koronavírusos betegeket ápoló kórházakban, amiért havi 2500 lejes juttatásra jogosultak. A járvány miatt szükségessé vált távolságtartás megkönnyítése érdekében a személyes találkozás nélkül elvégezhető egészségügyi szolgáltatásokra is jogalapot teremtett a kormány. Az azonnal hatályba lépő, a parlament által utólag megvitatandó jogszabály az egészségügyi kerettörvényt módosítja, és – a kórházi kezelés és járóbeteg-ellátás mellett – a távgyógyászati szolgáltatásokat is intézményesíti. A távkonzultáció, távszakvélemény, távfelügyelet és távasszisztencia terén ugyanúgy be kell tartani az adatvédelmi előírásokat, betegjogokat, mint a személyes találkozással megvalósuló gyógyászatban.

Hozzászólások
Szavazás
Ön kire szavaz a vasárnapi parlamenti választásokon?


eredmények
szavazatok száma 457
szavazógép
2020-11-20: Belföld - :

Hírsaláta

TÖBBEN HALTAK MEG MÁS BETEGSÉGEKBEN. Egy tegnap közzétett elemzés szerint Romániában súlyosabb az új típusú koronavírus-járvány közvetett hatása a lakosság egészségi állapotára, mint maga a COVID-19 betegségé.
2020-11-20: Belföld - :

Makrogazdasági korrekció szükséges

Romániának a következő három-négy évben fokozatos makrogazdasági korrekciót kell végrehajtania, és figyelembe kell vennie mind a kiadások szerkezeti átalakítását, mind az államháztartás bevételeinek növelését – jelentette ki Daniel Dăianu, a költségvetési tanács elnöke tegnap.