Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Zűrzavarkeltők

2008. október 22., szerda, Máról holnapra

Markó Béla és csapata szelet vetett és vihart aratott. A baj csak az, hogy a szombaton Marosvásárhelyen könnyelműen és léhán bedobott ötlet, miszerint tegyék kötelezővé a Székelyföldön élő románoknak a magyar nyelv oktatását, nem az RMDSZ csúcsvezetőinek a közérzetét rontja, hanem a hazai magyarságnak kell napokon keresztül néznie a feltüzelt román politikusokat, s hallgatnia a kilencvenes évekből ittrekedt nacionalista dikciójukat a nemzetállam és a nagyszerű román nép ellen áskálódó magyarságról és elpimaszodásunkról.

S mintha ennyi nem lenne elég, azon kell törnünk fejünket, mi a fene ütött Markó Bélába, hogy most, a választási kampány küszöbén e lehetetlen ötletével előállt. Mert mondták, s írtuk mi is, amikor Felix-Voiculescu jó évvel ezelőtt azt agyalta ki, kötelezni kell a magyarokat, hogy tanuljanak meg románul: nyelvet az tanul, akinek szüksége van rá, érdekében áll, és hasznosítani tudja. Hogy ez fordítva miért nem áll, azt Markó Béla és környezete tudná megfejteni számunkra, s azt is, miért nincs az említettnél fontosabb dolga most az RMDSZ-nek.

Ha nem könnyelmű és léha ötletnek tekintjük Markó javaslatát, akkor diverzióként kell kezelnünk. Az RMDSZ addig gőgölte magát, addig mutogatta nem létező muszklijait, addig oktatta ki és szólta le politikai ellenfeleit, míg kissé elbizonytalanodott. Érzi, hogy tömegbázisa vészesen fogy, programja elkopott, jelöltjei hiteltelenek. Másfél évtizede — és most is — minden választáson az egységről, nemzetiségünk felvirágoztatásáról, az autonómiaformák kiharcolásáról, az anyanyelvi oktatás kiteljesítéséről, a gazdasági esélyegyenlőség megteremtéséről beszélnek, de a győzelem utáni tettek már egészen másról szólnak: bármi áron összetákolt kormánykoalícióról, a hatalomban maradásról, az őket feltétel nélkül kiszolgáló klientúra kielégítéséről és a gazdagodásról. S olyan fiatalok felfuttatásáról, akik már az ő politikai istállóikban nevelkedtek, az ő erkölcseiket örökölték, s akik alázatosan és hálatelten azt a vonalat követik majd, melyet számukra kijelölnek. (Tisztelet az igen kevés kivételnek.) E megroggyant állapotban, amikor már azt sem lehet tudni, ki vezeti ezt a szövetséget — a bennfentesek ugyanis azt állítják, rég nem Markó Béla —, mártírszerepet kell — akár mesterséges eszközökkel is — teremteni a vezető számára: román támadások kereszttüzébe helyezni, hogy ismét éljen régi tézise, miszerint az erdélyi magyarságnak egyetlen közös ellensége van, a románság,

Miközben — azért ne feledjük — unalomig ismételgetik, hogy ők bármely román párttal — a Nagyromániát kivéve — hajlandók koalícióra lépni. Miközben nemhogy az autonómiagondolatot, de még a megnyirbált kisebbségi törvényt sem tudták elfogadtatni.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye a koronavírus miatt elrendelt hatósági intézkedésekről?
eredmények
szavazatok száma 1791
szavazógép
2008-10-21: Magazin - x:

Létezett a titkos delfinkommandó

A Szovjetunióban valóban létezett egy harci feladatokra kiképzett, delfinekből álló katonai egység, amelyben a hetvenes években 120 állat járőrözött diverzánsokat keresve, igaz, végül harcban nem, csupán gyakorlatokon mutatták be tudásukat, és egyetlen diverzánst sem fogtak.
2008-10-22: Közélet - x:

Javuló együttműködés (Magyar—román kormányülés Szegeden)

Csak a következő román parlament dönthet a kisebbségi törvényről — nyilatkozta Călin Popescu Tăriceanu miniszterelnök tegnap Szegeden a magyar—román kormányülés után. Gyurcsány Ferenc szerint érdemes támogatni a kulturális autonómiát. Az ülésen több mint tíz határozatot fogadtak el.