SepsiszentgyörgyEgyelőre nem indokolt a karantén

2020. november 20., péntek, Közélet

Mivel az elmúlt időszakban lassú, de biztos csökkenést mutat Sepsiszentgyörgyön a 14 napra, ezer lakosra számított koronavírus-fertőzöttségi arány, jelen pillanatban nem indokolt a város karantén alá vonása – jelentette ki Antal Árpád polgármester. Az elöljáró ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy egy ilyen döntést bonyolult számítás és több tényező figyelembe vételével hoznak meg településenként, és gyakorlatilag pár nap alatt megváltozhat a helyzet az új esetek számának megugrása következtében.

  • Albert Levente felvétele
    Albert Levente felvétele

Ha figyelmesek leszünk, betartjuk a szabályokat, úgy vélem, nem lesz szükség arra, hogy Sepsiszentgyörgyöt vesztegzár alá helyezzék – fogalmazott tegnapi sajtóértekezletén a polgármester újságírói kérdésre válaszolva. Felidézte, hogy volt egy pillanat Sepsiszentgyörgyön, amikor nagyon magas volt a 14 napra számolt koronavírus-fertőzöttségi arány, meghaladta a hét ezreléket. Akkor igen közel volt a település ahhoz, hogy vesztegzár alá kerüljön, de azóta ez a mutató valamelyest visszaesett, és azt lehet mondani, stabilizálódott, lehetne alacsonyabb is, de a helyzet most nem vészes.

Antal Árpád ugyanakkor rámutatott: egyelőre nem lehet hátradőlni, mivel a mutatót 14 napra számolják, és ez idő alatt sok minden változhat. Sajnos, nem tudni, hogy holnap, holnapután mi történik, merre alakulnak a számok. Ha egyik napról a másikra, akár több napon keresztül exponenciálisan megugrik a fertőzöttek száma, akkor bajban lehet a település. Amíg stabilitás és enyhe csökkenés jellemző, a vesztegzár alá vonás kérdése nincs napirenden – részletezte az elöljáró. Hozzátette: a döntést egy bonyolult számítás alapján hozzák meg, sok szempont szerint, a jogszabály csak arról rendelkezik, hogy ahol három ezrelék feletti a fertőzöttségi arány, a megyei és helyi hatóságoknak van lehetőségük elrendelni a település karantén alá helyezését.

Szerdán 5,62, csütörtökön 5,3 ezreléken állt a fertőzöttségi arány Sepsiszentgyörgyön.

Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a december 6-i parlamenti szavazáson?eredmények
szavazatok száma 1142
szavazógép
2020-11-20: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Önkormányzati támogatás nagycsaládosoknak, óvónőknek

Kiterjeszti Sepsiszentgyörgy önkormányzata a távoktatáshoz való hozzáférést segítő eszközvásárlási programját: míg korábban a tanárok, tanítók igényelhették a támogatást, most az óvónők is élhetnek ezzel a lehetőséggel. Emellett a nagycsaládos kártyával rendelkező sepsiszentgyörgyi szülők számára is elérhetővé teszik a városházi hozzájárulást, hogy a tanulást segítő elektronikai eszközöket vásárolhassanak iskoláskorú gyermekeiknek. Az erre vonatkozó határozatokat tegnap rendkívüli ülésén ellenszavazat nélkül fogadta el a képviselő-testület.
2020-11-20: Közélet - Iochom István:

A gázhálózat bővítéséről döntöttek (Tanácsülés Kézdivásárhelyen)

Tegnap a Vigadó emeleti dísztermében tartotta soros ülését Kézdivásárhely újonnan megválasztott önkormányzata, melynek napirendjén tizenöt határozattervezet szerepelt. Többek között elfogadták a jövő évi helyi adókat és illetékeket. Nem emeltek, csupán a törvény által megszabott 3,8 százalékos inflációval növelték azokat.