Vita a költségvetésről és jogállamiságrólNem tesz további engedményeket az EP

2020. november 20., péntek, Világfigyelő

Mind az Európai Unió 2020 utáni többéves pénzügyi keretét, mind pedig a jogállamisági feltételrendszert illetően elért megállapodások lezárt megállapodások, semmiképpen sem nyithatók meg újra – jelentette ki az Európai Parlament (EP) házbizottságaként működő, úgynevezett Elnökök Értekezlete közleményében szerdán.

A közlés szerint szerdai ülésén a testület megerősítette az EP-nek az Európai Unió Tanácsával ismertetett álláspontját a többéves pénzügyi keretet, valamint a jogállamisági feltételekről szóló rendeletet illetően. Tájékoztatásuk szerint ennek értelmében az EP vezetői felkérik a tagállamok kormányainak képviselőiből álló Tanácsot, hogy fogadja el a csomagot, és mielőbb kezdje meg a ratifikációs folyamatot.

Mint emlékeztettek, az uniós parlament már szeptember 16-án elfogadta az uniós bevételek forrásairól rendelkező határozatról, az úgynevezett saját forrásokról szóló véleményét, méghozzá időben ahhoz, hogy a Tanács és később a tagállamok ez év végéig ratifikálhassák azt. „Arra kérjük a Tanácsot, hogy fogadja el a csomagot, és a lehető leghamarabb kezdje meg a ratifikációs folyamatot” – fogalmaztak.

Kiemelték: az Európai Parlament vezetése „mélységesen sajnálja” a késedelmet, és megismétli, hogy az elért megállapodások lezártak, nem nyithatók meg újra. „További engedményt nem fogunk tenni” – tették hozzá.

Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti képviselőcsoportjának vezetője Twitter-üzenetében azt közölte, hogy a képviselőcsoport szerdai megbeszélésén „megerősítette teljes és egyöntetű támogatását” a jogállamisági mechanizmus és az unió hosszú távú költségvetése mellett az EP és a Tanács megállapodása alapján. „A jogállamiság nem ellenség, az ellenség a koronavírus és annak hatása a gazdaságunkra” – fogalmazott.

Győri Enikő fideszes EP-képviselő üzenetében „érdekes vitának” nevezte az EPP képviselőcsoportjának szerdai ülésén elhangzottakat. Tájékoztatása szerint Manfred Weber kijelentette: az EP által 2018 szeptemberében elfogadott Sargentini-jelentés érvei – amelyekkel az EP kritikát fogalmazott meg a jogállamiság magyarországi helyzetével összefüggésben – nem állták volna meg helyüket az Európai Unió Bírósága előtt. Ha így van, Weber miért szavazott akkor mellette? – tette fel a kérdést a magyar képviselő.

A Fidesz–KDNP európai parlamenti képviselői Twitter-üzenetükben hangsúlyozták, hogy a vita során megerősítették teljes támogatásukat a magyar kormány álláspontja mellett, viszont nem támogatták a jogállamisági mechanizmust a jelenlegi formájában. Szájer József és Győri Enikő fideszes EP-képviselők emlékeztettek, hogy az Európai Tanács júliusi állásfoglalása szerint nincs kapcsolat az uniós költségvetés és a jogállamisági feltételek között. „Nincs időnk a meghatározatlan jogállamiságra, hanem fel kell lépnünk a koronavírus ellen” – tették hozzá a magyar képviselők.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1498
szavazógép
2020-11-20: Közélet - :

Megteremteni a felelősségek közötti egyensúlyt

Miklós Zoltán 45 éves közgazdász vezeti az RMDSZ háromszéki képviselőházi jelöltlistáját. A Székely Mikó Kollégiumban érettségizett 1993-ban, majd négy évvel később a brassói Transilvania Egyetemen szerzett közgazdász oklevelet. Alapos tapasztalattal rendelkezik a pénzügyek terén, 19 évig bankszakmában dolgozott, illetve több mint tíz évet Sepsiszentgyörgy városi képviselő testületének volt a tagja. Két éve, 2018 őszétől a város Szépmezőn található ipari parkjának vezetését látja el, valamint megalakulása óta, 2012-től a Sepsi-SIC sportegyesület igazgatótanácsának elnöke. Házas, két lány édesapja.
2020-11-20: Világfigyelő - :

Magyarország megbüntetését kéri Soros

Európának fel kell lépnie Magyarországgal és Lengyelországgal szemben – írta a Project Syndicate nevű véleményportálon Soros György. Az üzletember szerint az Európai Unió nem köthet kompromisszumot a jogállamiság tekintetében, amikor a tagállamoknak juttatandó forrásokról dönt.