Magyarország megbüntetését kéri Soros

2020. november 20., péntek, Világfigyelő

Európának fel kell lépnie Magyarországgal és Lengyelországgal szemben – írta a Project Syndicate nevű véleményportálon Soros György. Az üzletember szerint az Európai Unió nem köthet kompromisszumot a jogállamiság tekintetében, amikor a tagállamoknak juttatandó forrásokról dönt.

Az, hogy a tömb hogyan áll azokhoz a kihívásokhoz, amelyek Magyarország és Lengyelország részéről ezeket az alapelveket érik, meghatározzák, hogy az Európai Unió továbbra is az alapértékeihez hű nyitott társadalomként marad-e fenn – vélekedett.

Soros György hangsúlyozta: Magyarország és Lengyelország azért vétózták meg az európai uniós pénzek kifizetését, mert a támogatások kiutalását jogállami feltételekhez kapcsolták, és ők nem akarnak szembenézni az ezek megsértésével járó következményekkel.

A milliárdos rámutatott: Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Jarosław Kaczyński, „Lengyelország de facto vezetője” számára a jogállamiság gyakorlati korlátot jelent, akadályt a személyes és politikai korrupció előtt. Soros szerint a vétó „visszaeső elkövetők elkeseredett szerencsejátéka”.

Soros György szerint Orbán Viktor kifinomult kleptokratikus rendszert épített ki, hogy „kilopja az ország szemét”. Az üzletember szerint csak az EU segíthet azáltal, hogy például az uniós forrásokat az önkormányzatoknak irányítja, „ahol az állami szinttel szemben még létezik a működő demokrácia”.

Az üzletember szerdai véleménycikkében azt javasolta, hogy az Európai Unió kerülje meg a magyar és a lengyel vétót. Mivel a jogállamisági feltételeket elfogadták, erre lehetőség nyílik – mutatott rá. Ha nem sikerül megegyezni az új hétéves költségvetésről, lehetőség van a 2020 végén lejáró költségvetés évenkénti továbbgörgetésére. A kritériumok alapján pedig Magyarország és Lengyelország nem kapna támogatást, mert kormányaik megsértik a jogállamiságot – írta. Soros szerint csak az a kérdés, hogy sikerül-e felmutatnia az EU-nak a lépéshez szükséges politikai akaratot.

Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a december 6-i parlamenti szavazáson?eredmények
szavazatok száma 1141
szavazógép
2020-11-20: Világfigyelő - :

Nem tesz további engedményeket az EP (Vita a költségvetésről és jogállamiságról)

Mind az Európai Unió 2020 utáni többéves pénzügyi keretét, mind pedig a jogállamisági feltételrendszert illetően elért megállapodások lezárt megállapodások, semmiképpen sem nyithatók meg újra – jelentette ki az Európai Parlament (EP) házbizottságaként működő, úgynevezett Elnökök Értekezlete közleményében szerdán.
2020-11-20: Világfigyelő - :

Szlovákiában újabb országos tesztelést tartanak

Még karácsony előtt újabb, az egész lakosságot érintő koronavírus-tesztelésre kerül sor Szlovákiában – jelentette be Igor Matovič szlovák miniszterelnök Pozsonyban a kormány tegnapi ülése után.