Hamarosan forgalomba kerülhet a Pfizer vakcinája

2020. november 20., péntek, Világfigyelő

A Pfizer a hatósági engedélyezés után néhány órával megkezdheti az új típusú koronavírus ellen kifejlesztett vakcina forgalmazását – mondta tegnap a gyógyszeripari óriásvállalat vezérigazgatója. Albert Bourla a Sky News brit kereskedelmi hírtelevíziónak nyilatkozva kijelentette: a cég néhány napon belül világszerte kérvényezni fogja az illetékes felügyeleti szervektől az oltóanyag forgalmazásának engedélyezését, és készen áll az első 20 millió, már elkészült adag azonnali kiszállítására azokba az országokba, amelyeknek a hatóságai megadják ehhez a hozzájárulást.

Albert Bourla hozzátette: a gyártás jelenleg is folyamatos, és az év végéig 50 millió, 2021-ben 1,3 milliárd adag koronavírus-vakcina készül. Bourla közölte: mindez azt jelenti, hogy már látszik az a fény az alagút végén, és a jövő év második felére már egész más lesz a járványhelyzet, mint most.

„Legyünk türelemmel, és ennek az egésznek hamarosan vége lesz” – fogalmazott a Pfizer vezérigazgatója.

A minap a vakcina kidolgozásában részes másik cég, a BioNTech vezetője is azt mondta, hogy már jövő nyáron sokkal jobb lesz a járványhelyzet, mint most, jövő télre pedig teljesen visszatérhet az élet a normális kerékvágásba.

Ugur Sahin professzor, a BioNtech társalapítója és vezérigazgatója a BBC brit közszolgálati televíziónak nyilatkozva elmondta: a Pfizerrel közösen kifejlesztett oltóanyag már akkor is drámai mértékben csökkentené a koronavírus-járvány terjedését, ha nem 90 százalék feletti, hanem 50 százalékos lenne a hatékonysága.

A Pfizer és a BioNtech gyógyszergyártó csoport e hónap elején bejelentette, hogy közösen kifejlesztett oltóanyaguk hatékonysága az addigi klinikai próbák és vizsgálatok eredményei alapján meghaladja a 90 százalékot. A Pfizer e héten közölte, hogy a végleges hatékonysági mutató ennél is jobb, eléri a 95 százalékot.

A Sky Newsnak adott tegnapi interjúban a Pfizer vezérigazgatója kijelentette: a cég napokon belül világszerte elkezdi az engedélyeztetéshez szükséges információk átadását a felügyeleti hatóságoknak, és onnantól e hatóságok döntésén múlnak a továbbiak.

Célunk az, hogy amint megadják az engedélyt, pár órán belül megkezdjük a szállítást” – mondta Albert Bourla. Hozzátette: minél gyorsabban adja meg a forgalmazási engedélyt egy-egy ország, annál hamarabb hozzájut a vakcinához.

A Pfizer vezérigazgatója szerint az etikai meggondolások is azt diktálják, hogy ha egy ország a többieknél előbb jut döntésre, akkor állampolgárai rögtön hozzájussanak az oltóanyaghoz, mivel minden egyes nap életeket jelent.

Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a december 6-i parlamenti szavazáson?eredmények
szavazatok száma 1142
szavazógép
2020-11-20: Világfigyelő - :

Szlovákiában újabb országos tesztelést tartanak

Még karácsony előtt újabb, az egész lakosságot érintő koronavírus-tesztelésre kerül sor Szlovákiában – jelentette be Igor Matovič szlovák miniszterelnök Pozsonyban a kormány tegnapi ülése után.
2020-11-04: Autóvilág–Technika - :

Fejeljük meg a feltörlő robot képességeit ifttt applettel is /X/

Amennyiben a feltörlő robothoz használt iRobot Home alkalmazás képességeit tovább szeretnénk terjeszteni, ahhoz az ifttt applet kínál optimális megoldást. A cikkben megmutatjuk, hogy milyen extra funkciók válhatnak lehetővé ezzel a megoldással.