Új támogatás zöldségtermesztőknek

2020. november 24., kedd, Gazdakör

Adrian Oros mezőgazdasági miniszter bejelentése szerint a védett környezetben, fólia­sátrakban, üvegházakban zöldséget termelő gazdák a következő két évben – az uniós költségvetési időszakok átmeneti periódusában – 65 millió eurós keretre pályázhatnak.

A tárcavezető hangsúlyozta: a támogatást olyan kultúrákra igényelhetik a zöldségtermesztők, melyekre valós piaci igény van, nem olyanokra, melyeket a miniszter határoz meg. A gyümölcstermesztők számára 180 millió eurót különítenek el, hiszen az eddigi pályázati kiírások során a kérvényezők csupán harminc százaléka nyert el támogatást. A feldolgozás és marketing területén az átmeneti időszakban 180 millió lesz pályázható – érvelt a miniszter az idén nyolcadik alkalommal megrendezett Romániai Élelmiszeripari és Mezőgazdasági Konferencián. A korábbi években a védett környezetben paradicsomot, illetve szántóföldön fokhagymát termelő gazdák igényelhettek kis értékű, úgynevezett de minimis támogatást. Oros szerint a paradicsomtermesztés támogatása makrogazdasági szinten nem hozott előrelépést. Azt is elmondta, az elmúlt évben közel ötszáz fiktív támogatási kérést azonosítottak. (bokor)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint milyen lesz a járvány negyedik hulláma?eredmények
szavazatok száma 846
szavazógép
2020-11-24: Gazdakör - Bokor Gábor:

Hanyatlóban a répatermesztés

Egyre kevesebb répát termesztenek a háromszéki gazdák, annak ellenére, hogy a répának fontos szerepe van a vetésforgóban, de ami még fontosabb: gazdasági szemszögből az egyik legjobban jövedelmező mezei kultúra. A területvesztés nem írható a gazdák rovására, ők szívesen termelnének répát, de gond van az értékesítéssel. A botfalusi cukorgyár gondokkal küzd, nem fizeti naprakészen a leadott répát. Pedig a cukorrépa idén is jó termést hozott. A Kovászna Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság adatai szerint az átlagtermés közel negyven tonna hektáronként, a legjobb parcellákról hetven tonna hektáronkénti termést is betakaríthattak a gazdák.
2020-11-24: Gazdakör - Incze Péter:

Nem lesz pénz a kifizetésekre (Vidékfejlesztés)

Mihai-Liviu Moraru, a Vidéki Beruházásokat Finanszírozó Ügynökség (AFIR) vezérigazgatója a napokban arról nyilatkozott, hogy azon intézkedéseknél, ahol túligénylés volt (a letett pályázatok értéke meghaladta a pályázható keretösszeget), a kifizethetőnek nyilvánított, de finanszírozási szerződés nélküli pályázatok esetében nem lehet arra számítani, hogy a más programoknál esetlegesen megmaradt pénzeket átcsoportosítsák és ezekből fedezzék azokat.