VidékfejlesztésNem lesz pénz a kifizetésekre

2020. november 24., kedd, Gazdakör

Mihai-Liviu Moraru, a Vidéki Beruházásokat Finanszírozó Ügynökség (AFIR) vezérigazgatója a napokban arról nyilatkozott, hogy azon intézkedéseknél, ahol túligénylés volt (a letett pályázatok értéke meghaladta a pályázható keretösszeget), a kifizethetőnek nyilvánított, de finanszírozási szerződés nélküli pályázatok esetében nem lehet arra számítani, hogy a más programoknál esetlegesen megmaradt pénzeket átcsoportosítsák és ezekből fedezzék azokat.

Az előző hétéves vidékfejlesztési programban történt átcsoportosítás, de a mostani nagy mértékű igénylés miatt gyakorlatilag nem marad átcsoportosítható pénz az egyes intézkedéseknél. Az uniós jóváhagyás szerint a 2014 és 2020 közötti vidékfejlesztési tervben összesen 9,472 milliárd euró volt pályázható, ebből 8,125 milliárd az uniós költségvetésből, a vidékfejlesztési alapokból származik, amihez a román állam költségvetéséből 1,347 milliárd eurót kell hozzátenni. Moraru szerint gyakorlatilag a teljes összeg le van fedve támogatási szerződésekkel. „A legfontosabb és legrelevánsabb intézkedéseknél nem volt hiány a pályázók és a szerződések tekintetében. Fontossági szempontból első a 4.1-es, a gazdaságok korszerűsítését célzó kiírás 1 milliárd eurós pályázható összeggel, de a gyümölcsösök létesítésének támogatására leosztott 300 millió euró is teljesen le van fedve kifizetési szerződésekkel. Hasonló a helyzet a 600 milliós pályázható alappal bíró 4.2-es, Beruházások a feldolgozás területén című kiírásnál is. A fiatalok támogatása nagyon sikeres volt, 466 millió euró volt pályázható, a pénz teljesen elfogyott, és több mint tízezer 41 év alatti gazda kapta, illetve kapja hamarosan meg a 40 vagy 50 ezer eurós támogatást. Hasonló a helyzet a kisgazdaságok 15 ezer eurós támogatásánál is, itt 150 millió eurót fizetnek ki, a teljes keretösszeg le van fedve szerződésekkel” – nyilatkozta az igazgató.

Moraru szerint távolról sem volt elégséges a nem mezőgazdasági természetű intézkedésekre leosztott összeg az idén lezáruló vidékfejlesztési programban, mindössze 282 millió eurót szántak a vidéki szolgáltatások létrejöttének és fejlesztésének támogatására a 6.2-es és a 6.4-es intézkedés keretében. A pénz nagyon hamar elfogyott, mindössze három évben tartottak kiírást, utoljára 2017-ben. Olyan esztendő is volt, amikor a letett pályázatok értéke ötszöröse volt a kiírásban szereplő összegnek.

Az igazgató reméli, hogy az új fejlesztési stratégiában nagyobb összeget osztanak le erre a célra, hiszen a vidéki szolgáltatások és vállalkozások léte nagyon fontos a vidéki élet fejlesztésére, és komoly jövedelmi forrást jelenthet a vállalkozó kedvű vidékieknek. Románia jelenleg a 2014–2020-as vidékfejlesztési alapok 67 százalékát hívta le, fizette ki. Viszont ha ehhez hozzáadjuk az előszerződési összegeket, a lehívási ráta 74 százalékos, amivel Románia az unió szintjén a 12. helyen áll.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint milyen lesz a járvány negyedik hulláma?eredmények
szavazatok száma 845
szavazógép
2020-11-24: Gazdakör - :

Új támogatás zöldségtermesztőknek

Adrian Oros mezőgazdasági miniszter bejelentése szerint a védett környezetben, fólia­sátrakban, üvegházakban zöldséget termelő gazdák a következő két évben – az uniós költségvetési időszakok átmeneti periódusában – 65 millió eurós keretre pályázhatnak.
2020-11-24: Gazdakör - :

Még lehet pályázni

A megyei vidékfejlesztési hivataltól megtudtuk, hogy december 31-ig még pályázható a kis vágóhidak és húsfeldolgozók létesítésének támogatása a hegyvidéki zónában (4.2-es intézkedés), valamint az országos vidékfejlesztési ügynökség számítógépes rendszerébe november 30-ig még feltölthetők a pályázatok a vidékfejlesztési terv 17.1-es intézkedésének keretében (a támogatás a növényi kultúrák és állatok biztosítására kifizetett összeg részleges megtérítésére vonatkozik).