Pénzek erdősítésre és védősávok létesítésére

2020. november 24., kedd, Gazdakör

Tízmillió euró pályázható összeg áll a vidékfejlesztési terv 8.1-es intézkedésének keretében azok rendelkezésére, akik erdősítésre és védőerdősávok létesítésére pályáznának. Az intézkedésre december 11-ig lehet pályázni.

Az erdősítési támogatást az uniós vidékfejlesztési alapból fizetik ki, megegyezés szerint viszont az intézkedés lebonyolítását és kifizetését az APIA-ra ruházták át, vagyis a mezőgazdasági kifizetési ügynökség kezeli ezeket a pályázatokat, így az igénylési dossziékat is ezen intézményhez kell letenni, illetve feltölteni. A pályázati tájékoztató megtalálható az APIA honlapján (www.apia.org.ro). Támogatást igényelhetnek mezőgazdasági területtel rendelkező magánszemélyek, magánszemélyek egyesületei, valamint a mezőgazdasági területtel rendelkező önkormányzatok vagy ezek egyesületei. A pályázaton kétféle támogatást biztosítanak: az első kiadáscsoporthoz az erdő, illetve védősáv telepítésének és a terület bekerítésének költsége tartozik, de itt számolható el a pályázat elkészítésének költsége is. A másik kiadáscsoport két összetevőből áll: az egyik a fenntartási és gondozási munkálatok költségeit fedezi 6 évig, a másik egy állandó, 12 évig folyósított pótló támogatás, mivel a szántó, kaszáló vagy legelő beerdősítése a mezőgazdaságban bevételi kiesést okoz. A támogatás értéke változó, attól függően, hogy a beerdősítésre váró terület sík-, domb- vagy hegyvidéken található. A védősávok létesítése esetében a minimális terület 0,5 hektár, az erdősítésnél pedig legkevesebb egy hektár.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint milyen lesz a járvány negyedik hulláma?eredmények
szavazatok száma 844
szavazógép
2020-11-24: Gazdakör - :

Még lehet pályázni

A megyei vidékfejlesztési hivataltól megtudtuk, hogy december 31-ig még pályázható a kis vágóhidak és húsfeldolgozók létesítésének támogatása a hegyvidéki zónában (4.2-es intézkedés), valamint az országos vidékfejlesztési ügynökség számítógépes rendszerébe november 30-ig még feltölthetők a pályázatok a vidékfejlesztési terv 17.1-es intézkedésének keretében (a támogatás a növényi kultúrák és állatok biztosítására kifizetett összeg részleges megtérítésére vonatkozik).
2020-11-24: Belföld - :

Nemzetbiztonsági kérdés az oltás megszervezése

Romániában nemzetbiztonsági kérdésnek tekintik az új típusú koronavírus elleni védőoltás beszerzésének, tárolásának a megszervezését, az ehhez szükséges emberi erőforrások biztosítását – jelentette be tegnap Klaus Iohannis államfő, miután az egészségügyi, a védelmi és a belügyminiszterrel tárgyalt az oltási kampány megszervezéséről. Ennek megfelelően az oltási stratégiát az ország Legfelsőbb Védelmi Tanácsa fogja elfogadni. A hadsereg fogja biztosítani a vakcina sajátos körülmények közötti tárolását a központi raktárban és hat regionális raktárban. Ezekből juttatják majd el az oltóanyagot az állandó és a mozgó helyi oltási központokba.