Még lehet pályázni

2020. november 24., kedd, Gazdakör

A megyei vidékfejlesztési hivataltól megtudtuk, hogy december 31-ig még pályázható a kis vágóhidak és húsfeldolgozók létesítésének támogatása a hegyvidéki zónában (4.2-es intézkedés), valamint az országos vidékfejlesztési ügynökség számítógépes rendszerébe november 30-ig még feltölthetők a pályázatok a vidékfejlesztési terv 17.1-es intézkedésének keretében (a támogatás a növényi kultúrák és állatok biztosítására kifizetett összeg részleges megtérítésére vonatkozik).

A hegyvidéki vágóhidak és húsfeldolgozók létesítésénél a rendelkezésre álló összeg 12,9 millió euró, a hét végéig mindössze egy pályázatot tettek le 299 ezer euró értékben. A maximálisan 300 ezer eurós támogatás épületépítésre, a húsfeldolgozó gépek, gépsorok, árucsomagoló és címkézőfelszerelések, állatszállító és hűtős termékszállító járművek vásárlására költhető. Továbbá a termékforgalmazó üzletek felszerelésének vásárlása és a termékek reklámozásának költségei is elszámolhatók a támogatási pénzből. Reklámozásra a kapott támogatás legtöbb 5 százaléka költhető, az összeg azonban nem haladhatja meg a 30 ezer eurót. Az intézkedés 50 százaléknyi önrészt vár el a pályázótól, vagyis a befektetés teljes értékének felét saját forrásból kell biztosítani. Abban az esetben viszont, ha szövetkezet vagy termelői csoport pályázik, mindössze 30 százalékos önrész szükséges. Jövő év elején várható a 6.1-es intézkedés (fiatalok megtelepedésének támogatása) újraindítása, de csak azon fiatalok számára, akik külföldről szeretnének hazaköltözni. Itt még 20 millió euró van elkülönítve a sikeres pályázatok kifizetésére. (incze)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint milyen lesz a járvány negyedik hulláma?eredmények
szavazatok száma 846
szavazógép
2020-11-24: Gazdakör - Incze Péter:

Nem lesz pénz a kifizetésekre (Vidékfejlesztés)

Mihai-Liviu Moraru, a Vidéki Beruházásokat Finanszírozó Ügynökség (AFIR) vezérigazgatója a napokban arról nyilatkozott, hogy azon intézkedéseknél, ahol túligénylés volt (a letett pályázatok értéke meghaladta a pályázható keretösszeget), a kifizethetőnek nyilvánított, de finanszírozási szerződés nélküli pályázatok esetében nem lehet arra számítani, hogy a más programoknál esetlegesen megmaradt pénzeket átcsoportosítsák és ezekből fedezzék azokat.
2020-11-24: Gazdakör - Incze Péter:

Pénzek erdősítésre és védősávok létesítésére

Tízmillió euró pályázható összeg áll a vidékfejlesztési terv 8.1-es intézkedésének keretében azok rendelkezésére, akik erdősítésre és védőerdősávok létesítésére pályáznának. Az intézkedésre december 11-ig lehet pályázni.