Magyarok kenyereSzívesen adakoznak a gazdák

2020. november 27., péntek, Közélet

Tíztonnányi mezőgazdasági terméket – főként búzát, krumplit és hagymát – adományoztak felsőháromszéki gazdák a dévai Szent Ferenc Alapítványnak. A Magyarok kenyere – tizenötmillió búzaszem program részét képző gyűjtést a Székelyföldi Gazdaszervezetek Egyesülete (SZGE) szervezte a falugazdász hálózat szakembereinek részvételével. A terményeket tegnap rakták kamionra, a munkát Könczei Csaba agrárigazgató, az SZGE egyik alapító tagja és Orbán Miklós, a szervezet alelnöke vezette.

  • Kamionra rakják a felső-háromszéki burgonyát
    Kamionra rakják a felső-háromszéki burgonyát

Az SZGE tavaly mintegy ötventonnányi mezőgazdasági terményt gyűjtött össze Kovászna, Hargita és Maros megye gazdáitól – a teljes mennyiség közel fele Háromszéken gyűlt össze. Az adomány egészében a dévai alapítványhoz jutott el. Idén száz tonna a kitűzött cél, az adományt most több karitatív szervezethez, kedvezményezetthez juttatják el. Nemrég két és fél tonnányi, gazdák által felajánlott búzát őröltek lisztté, a kenyérnekvalót a Hargita megyei Csibész Alapítvány és a kovásznai székhelyű Tündérvár – Székely Nagycsaládosok Egyesülete kapta meg.

Orbán Miklós érdeklődésünkre elmondta: függetlenül attól, hogy milyen a mezőgazdasági év, jó vagy rossz, felelősek vagyunk azokért, akik nehéz sorsban élnek. Nemes cselekedet minden adakozó gazda részéről, hogy terményt ajánl fel karitatív céllal, egy kis áldozatot hoz mások megsegítéséért. Ez az összmagyar összefogás egyik mintapéldája is, a tapasztalat azt mutatja, szívesen adakoznak a gazdák, önzetlenül segítenek nemzettársaikon – értékelte Orbán.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint jobban vagy rosszabbul fog élni az új évben a tavalyihoz képest?eredmények
szavazatok száma 467
szavazógép
2020-11-27: Kármentő - Kuti János:

Az utolsó száz méteren

Már csak pár nap van a december 6-i választásokig, és mindenki mindent bevet a győzelem érdekében. A parlamenti képviselők egy része azzal próbál népszerűséget szerezni, hogy mindenképp le akar mondani külön-nyugdíjáról, amit megszavazott magának.
2020-11-27: Közélet - Bokor Gábor:

Új áruház Kovásznán

Újabb nagyáruházzal gazdagodott Kovászna: a Lidl üzletlánc tegnap nyitotta meg fürdővárosbéli egységét. A bevásárlóközpont a Csoma-líceummal szemben, az egykori malom- és pék­ipari egység helyén épült meg. A Lidl mellett a Penny és a Profi üzletlánc is jelen van Kovásznán.