Napkapu a művelődési háználÉlő szobor egy gyarapodó erdőért

2020. december 2., szerda, Közélet

Ragyogó napsütésben, családias hangulatban leplezték le péntek délelőtt Sepsiszentgyörgyön a Kónya Ádám Művelődési Ház szomszédságában a Napkapu című szobrot, mely nem csak az azonos névre hallgató program kezdeményezői szerint élő művészeti alkotás. Elképzeléseik szerint Péter Alpár alkotása évről évre bővül majd, akárcsak az az erdő, melyet gyermekek bevonásával telepítenek Sugásfürdő szomszédságában.

  • Fotó: Albert Levente
    Fotó: Albert Levente

 A Háromszéki Közösségi Alapítvány Napkapu névre keresztelt erdőültetési és környezetnevelési programja előző év őszén rajtolt, első körben az erdőtelepítés témáját feldolgozó, diákoknak szóló film vetítésével a Művész moziban. Ezzel párhuzamosan indult a csemeték megvásárlásához szükséges adománygyűjtés, valamint annak a területnek a beazonosítása, ahol a város gyermekeinek segítségével egy évről évre bővülő, gyarapodó erdőt telepítenek a kezdeményezők.

„Hiszem, hogy nem csak a földbe elültetett fácskák, csemeték növekednek, hanem a gyermekeink is, akikért létrejött ez a program” – fogalmazott a szobor­avatón az erdőültetés ötletgazdája, Tulit Éva színművésznő, aki megjegyezte: bízik abban, hogy a kezdeményezéshez csatlakozó felnőttek lelkében is szárba szökken a bizalom és hit a közös teremtő erőben.

Vargha Fruzsina alpolgármester örömét fejezte ki, hogy a város partnerként vehet részt a programban, s úgy vélte, már kisgyermekkorban fontos tudatosítani, hogy a fák hozzánk hasonlóan élnek és teremtő egységei a világnak. „Ez a program megerősít abban, hogy gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt szükségünk van arra, hogy teremtsünk és ebben a teremtett világban gyönyörködhessünk” – összegzett.

Egy történet kezdetéről és további hét éven át folytatódó alkotói folyamatról beszélt a Napkaput kivitelező Péter Alpár képzőművész, aki jelezte: a szobor évről évre változik majd, új bronzelemekkel kiegészülve, amelyekbe kerámiakapszulákban helyezik el az erdőültetésbe bekapcsolódó gyermekek neveit. Ahogy nő az erdő, nő a szobor is, s vele együtt az a közösség, mely valamilyen formában érzelmileg  kötődik ehhez a programhoz – fejtette ki, s hangsúlyozta: ahhoz, hogy újra rend legyen a világban, ember és természet között megtaláljuk az egyensúlyt, és újra legyenek erdeink, cselekednünk kell. S még mielőtt az első kerámiakapszulák helyükre kerültek volna, a bennük elhelyezendő papírtekercsekről Szebeni Zsuzsa, a Magyar Kulturális Intézet sepsiszentgyörgyi fiókjának vezetője olvasta fel a Napkapu projekt csapatának és partnereinek névsorát.

„Ez a szobor él, mert a város­széli erdővel együtt növekedik” – mutatott rá a Napkapu mellett állva Bereczki Kinga, a HKA ügyvezetője. Másfél évvel ezelőtt egy álom született, melyhez cselekvő akarat társult, így válhatott valóra az erdősítés. Bár az első ültetésen a gyermekek nem vehettek részt tavasszal, ötezer csemetét mégis sikerült telepíteni, s gondjukat is viselik – ecsetelte –, jövő év tavaszán pedig ugyanennyi fácskát terveznek elültetni, ezúttal már a diákok segítségével, így a következő kapszula már nagyobb lesz, hogy neveiket befogadhassa. Úgy vélte, valóban közösségi programot sikerült elindítani, hiszen a végső cél érdekében szülők, vállalkozók csatlakoztak hozzájuk, s ajánlottak anyagi és fizikai támogatást.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Mitől tart leginkább az elhúzódó háború kontextusában?


eredmények
szavazatok száma 2323
szavazógép
2020-12-02: Máról holnapra - Nagy D. István:

Kegyelmi pillanat

Kétségkívül lehangoló, szomorú momentumként marad meg a román köztudatban az idei december elsejei nemzeti ünnep dátuma, hiszen, mint oly sok mindent ebben az évben, a koronavírus-járvány ezt is alaposan átírta. Az immáron harminc éve megszokottá vált felvonulások, sok ünneplőt megmozgató események elmaradtak, még a fővárosban is csak az államfő és a kormánytagok emlékeztek – a díszőrség másfél száz tagja körében – a gyulafehérvári nagygyűlésre. A szerény külsőségekhez mintha a máskor pátoszos, szuperlatívuszokkal tömített beszédeket is idomították volna, a szónokok javarészt a nemzeti egységet, az összefogás fontosságát hangsúlyozták a mostani nehéz időkben.
2020-12-02: Kármentő - Kuti János:

Tessék választani!

Jövő vasárnap, a választás napján azok, akik nem méltóztatnak elmenni szavazni, nem magyarázhatják távolmaradásukat azzal – mint a helyhatósági választásokon –, hogy a jó idő miatt inkább kirándulni mentek, mert most már az idő is lehűlt, és nem javasolja senki a kirándulgatást sem a vírus miatt. De más kifogásokkal leplezhetik lustaságukat.