Öt százalék fölött a csökkenés

2020. december 9., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

A bruttó nemzeti össztermék (GDP) 5,1 százalékkal csökkent az év első kilenc hónapjában a tavalyi hasonló időszakhoz képest.

  • Forrás: Revista Biz
    Forrás: Revista Biz

A statisztikai intézet előzetes adatai szerint szezonális korrekcióval ez 4,6 százalékot jelent. Leginkább az ipar és a kulturális szektor veszteségei járultak hozzá a nagy méretű csökkenéshez. Továbbá jelentősen apadt a háztartási fogyasztás, illetve az exporttevékenységből származó bevétel. Némi bizakodásra ad okot, hogy a második negyedévhez képest a GDP 5,6 százalékkal bővült, ám ez is 6 százalékkal marad el a tavalyi harmadik negyedévi adattól. Számszerűen a harmadik negyedévi GDP becsült értéke 254,951 milliárd lejre rúgott, míg szeptember végéig 763,322 milliárd lejre.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint milyen lesz a járvány negyedik hulláma?eredmények
szavazatok száma 839
szavazógép
2020-12-09: Pénz, piac, vállalkozás - Ferencz Csaba:

Gazdasági mobilitás a járványban (Statisztika)

Újszerű gazdasági mutató segítségével, az úgynevezett gazdasági mobilitás statisztikai feldolgozásával tett közzé következtetéseket az erdelystat.ro portál a járvány miatt elrendelt korlátozások gazdasági hatásairól. A regionális és megyei megközelítésben a mérés eredménye általánosan azt mutatja, hogy Erdély, illetve az erdélyi megyék gazdasági mobilitása az országos átlaghoz képest jobban meg tudta közelíteni a járvány előtti szintet.
2020-12-09: Pénz, piac, vállalkozás - :

Csúcson a nemzetközi élelmiszerárak

Hatéves csúcsra ugrottak a nemzetközi élelmiszerárak novemberben az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) élelmiszerár-indexe szerint.